Zdravlje

Beli luk - spas za vaše lice i nokte

Verovatno mislite da znate sve o izvanredno lekovitim svojstvima belog luka, ali manje je poznato da možete da ga koristite i za "bitku" sa bubuljicama ili gljivičnim infekcijama na stopalima. Dovoljno je da u mlaku vodu stavite malo zgnječenog belog luka i da u njoj namačete stopala, i za nekoliko dana biće potpuno zdrava.
14.03.2015. - 09:11h

Ako imate problema sa aknama, presecite čen luka, stisnite ga prstima i nekoliko puta dnevno prislonite na bubuljice i blago protrljajte, kako bi koža upila esencijalno ulje.

Ovaj moćan prirodni antibiotik može da vam pomogne i da ojačate krte nokte. Malo sitno iseckanog belog luka stavite u bezbojan lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana, a zatim ga mažite uobičajeno. Nokti će brzo biti lepši, zdraviji i neće se listati i pucati.

Poznato je već da ovaj nezaobilazni začin u kuhinji može da ublaži upalu uha, a istraživanja su pokazala da ekstrakt belog luka efikasno zaustavlja razvoj bakterija, virusa i gljivica. Sok koji dobijete ceđenjem čenova, nemojte da sipate direktno u uho, već namažite spolja, na bolna mesta.

Ovu višestruko korisnu biljku možete da koristite i kao prirodan pesticid, tako što ćete u vodi da pomešate malo mineralnog ulja, tečnog sapuna i sitno iseckane čenove. Poprskajte time cveće u vrtu i štetočine će pobeći "glavom bez obzira".

 

Možda niste znali...

- Beli luk su morali da jedu robovi koji su gradili piramide, kako bi povećali snagu i izdržljivost

- Jedan čen ima svega četiri kalorije

- Kina je najveći proizvođač na svetu

- Postoji čak 300 različitih vrsta

Odviknite se od šećera za samo sedam dana!

Izvor: novosti