Zašto je zdravo spavati go?!

Jeste seksi, ali je i zdravo - bar tako kažu neke studije u kojima je utvrđeno da spavanje bez odeće utiče na bolji kvalitet sna, masne naslage, kao i na povećenje hormona ljubavi i sreće.

.

Bolji kvalitet sna

Australijski naučnici, piše themindunleashed.org, otkrili su da neki oblici nesanice mogu da budu prouzrokovani neprikladnom regulacijom temperature tokom noći. Druge studije pokazuju da je upravo uklanjanje predmeta kojim se reguliše temperatura tela razlog za dublji san. Holandski naučnici su u okviru jednog istraživanja, ispitanike oblačili u termo-odela kako bi smanjili temperaturu kože bez uticanja na telesnu temperaturu. Rezultat je – neometan san i više provedenog vremena u dubokom snu. Dakle, ako nosite toplu odeću i pokrivate se debelim ćebadima, to može negativno da utiče na kvalitet vašeg sna.

Smanjuje masne naslage na stomaku, kao i nivo kortizola

Prirodno telesno hlađenje može pomoći u smanjivanju nivoa hormona stresa – kortizola, koji je odgovoran za brojne poremećaje: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, loš san, povećanje apetita, hormonski disbalans, slabljenje imunološkog sistema.

Kada vaše telo odmara između 22 časa i 2 sata posle ponoći, nivo kortizola dostiže svoj minimum. Nakon toga, žlezde koje ga proizvode počinju pojačano da rade ne bi li pripremile telo za sledeći dan, dajući mu energiju za ustajanje. Kada se ne naspavate dovoljno, budite se sa povišenim nivoom kortizola koji stimuliše apetit što utiče na debljanje.

Stimuliše lučenje hormona protiv starenja

Kada vam je temperatura sobe vieća od 21 stepen, usporava se lučenje melatonina i hormona rasta, koji su najvažniji hormoni protiv starenja. Melatonin se bolje oslobađa kad spavate u totalnom mraku što blago hladi vaše telo, a upravo je oslobađanje hormona rasta jače kada se smanjuje telesna temperatura.

Zdravija telesna konstitucija

Hormon rasta je takođe bitan za oporavak tkiva, a niža temperatura tela povećava njegov nivo.

Povećanje oksitocina – hormona ljubavi i sreće

Oksitocin utiče na orgazam i želju za seksom, smanjenje stresa, depresije i krvnog pritiska… Dakle, kad vi i vaš partner spavate goli, dodirivanje kožom može povećati oslobađanje oksitocina. A najočiglednija korist od spavanja bez odeće je što može izazvati seksualnu želju kod vas i partnera – da se izrazimo stručno!

Pravi razlozi zbog kojih žene glume orgazam

Izvor: telegraf