Smeh je zaista najbolji lek!

Niste optimista? Postanite jer ćete smehom i dobrim raspoloženjem poboljšati ne samo mentalno već i fizičko zdravlje.

.

Nova istraživanja koja su se bavila vezom između optimizma i zdravlja srca kod više od 5.100 srednjovečnih do starijih Amerikanaca otkrila je da optimizam nije dobar samo za mentalno nego i za fizičko zdravlje.

Naučnici sa američkog Univerziteta u Illinoisu na čelu s Rosalbom Hernandez sproveli su istraživanje među dobrovoljcima starosti od 45 do 84 godine, a rezultati su pokazali da optimisti imaju dvostruko veće izglede za dobro zdravlje kardiovaskularnog sistema od pesimista.

"Pojedinci s najvećim nivoom optimizma imaju dvostruko veće izglede za idealno kardiovaskularno zdravlje u poređenju s pesimistima", rekla je Hernandez istakavši da povezanost optimizma sa zdravljem kardiovaskularnog sistema postoji bez obzira na socio-demografske karakteristike ispitanika i njihovo mentalno zdravlje.

Naučnici su takođe otkrili da optimistični učesnici u istraživnju imaju bolji nivo šećera i holesterola u krvi od pesimista. Oni su takođe fizički aktivniji, imaju idealniji indeks telesne mase i ređe su pušači.

Izvor: Jutarnji.hr

Pročitajte i: 

Postanite pametniji uz ova tri sastojka