Avokado, čokolada, cvekla... Ovo su namirnice koje smanjuju rizik od bolesti srca i artritisa

Stres uveliko smanjuje otpornost tela na različite bolesti i čini ga podložnijim različitim upalama i infekcijama. Priroda se međutim pobrinula da ublaži sve njegove štetne posledice.

.

Avokado smanjuje holesterol

Jedan avokado na dan čuva srce i popravlja sveukupno zdravlje, utvrdila je nedavna britanska studija. On sadrži mononezasićene masti koje snižavaju nivo holesterola. Time se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

 

Riba smanjuje rizik od artritisa

Redovno konzumiranje ribe smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo je 15-godišnje istraživanja na ženama. Žene koje su svake nedelje jele barem jednu porciju ribe imale su 52 odsto manji rizik od razvoja ove bolesti. Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti. Ribe izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od povreda, ali s godinama ih telo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.

 

Sok od cvekle snižava krvni pritisak

Ovaj sok sadrži nitrate koji snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od bolesti srca i bubrega ali i srčanog udara. Dovoljno je piti jednu do dve šoljice soka na dan. Sok od cvekle obiluje antioksidansima, gvožđem, vitaminom C, manganom i folnom kiselinom, a svi oni smanjuju rizik i od dijabetesa, upala i karcinoma.

 

Topla čokolada jača pamćenje

Čokolada blagotvorno deluje na pamćenje, potvrdili su naučnici s Harvarda. U istraživanju su podelili 60-godišnjake u dve grupe, s tim da su jedni pili toplu čokoladu s višim, a drugi s nižim procentom flavonoida. Kod ispitanika koji su dva puta na dan pili toplu čokoladu s višim procentom flavonoida pamćenje se osetno popravilo.

 

Zobena kaša smanjuje rizik od dijabetesa

Ona obiluje lignanom, biljnim vlaknom, koji redovnim uzimanjem može da snizi krvni pritisak i do 30 odsto. Zobena kaša je, osim toga bogata zdravim vlaknima i ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe čime snižava nivoe lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srce ali i krvnih sudova i smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.
Takođe, bogata je magnezijumom koji stabilizuje nivo šećera u krvi, a samim tim i smanjuje rizik od dijabetesa.

izvor: 24sata.hr