10 namirnica obaveznih na meniju mršavih ljudi!

Pitate se kako mršavice održavaju liniju? Jedu upravo ovu hranu...

.

Grčki jogurt – prijatelj zdravlja
Bezmasni grčki jogurt prijatelj je vitke linije. Izrazito je hranjiv, ukusan i raznovrstan, jer se uz gotovo svako jelo može kombinovati. Poznato je da upravo ta namirnica uspešno učestvuje u uklanjanju viška vode iz organizma, dok sadrži duplo više proteina od klasičnog jogurta.

Bademi kao savršena grickalica
Bademi drže sigurnu drugu poziciju na spomenutoj top-listi namirnica. Umesto keksića, uz svoju kafu ili čaj radije gricnite šaku badema, jer taj kralj među orašastim plodovima obiluje vitaminom E, zdravim mastima, magnezijumom i drugim mineralima, te ima mnoga lekovita svojstva.

Avokado – hranljivi afrodizijak
O energetskoj i nutritivnoj vrednosti avokada svedočili su još pripadnici drevnog plemena Maja, smatrajući ga kraljevskim voćem čudotvornih moći. Avokado reguliše cirkulaciju i probavu, bogat je mineralima i vitaminima, a poznat je i kao moćan afrodizijak.

Losos – zdrava doza proteina
Losos je jedan od odličnih dodataka zdravoj hrani, posebno ukoliko želite da povećate unos proteina u svoj organizam. Omega-3 masne kiseline kojima obiluje, povećavaju rad mozga i boljeg pamćenja, a ima čak i svojstva antidepresiva. Obogatite mu ukus odgovarajućim začinima poput timijana i ruzmarina.

Mršavite uz slatki krompir
Slatki krompir (batat) nepravedno je na lošem glasu, zapravo je jako hranjiva namirnica i mnogo je zdraviji te ima manje ugljenih hidrata od običnog krompira. Stoga, ne strahujte od kalorija, jer batat obiluje beta-karotenom, brojnim vitaminima i mineralima i vlaknima koji nam daju osećaj sitosti.

Užitak i zdravlje u kockici tamne čokolade
Mnogi ne mogu zamisliti život bez čokolade. Dobro je biti umeren u svemu pa i u konzumiranju ove poslastice koja je najzdravija u svom crnom izdanju, lišena dodatnih šećera. Kad kažemo – tamna čokolada, onda mislimo na onu čiji sastav čini najmanje 50 posto kakaa. Crna čokolada sadrži moćne antioksidanse (flavonoide) te mnoge minerala (magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, gvožđe).

Jaje nama snagu daje
Dugo su jaja bila na popisu neželjenih namirnica jer su ih povezivali sa srčanim bolestima i visokim nivoom holesterola u krvi. No, stručnjaci su nedavno potvrdili istinitost one stare uzrečice 'svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje'. Jaja su niskokalorična namirnica bogata proteinima i možete ih napraviti na najmanje dvadesetak načina, pa ko kako voli, nek izvoli!

Lekovita borovnica
Osobe vitke linije od bobičastog voća najviše vole – borovnicu koja ima izrazito lekovita svojstva. Te ukusne tamne bobice poboljšavaju vid i rad mozga, a blagotvorno deluju kod oboljenja jetre. Poznato je kako sok od borovnice dezinfikuje mokraćni kanal.

Izvor: Cosmopolitan

Pročitajte i: 

Čokoladna dijeta - I do sedam kilograma manje za mesec dana!