Zimi pijte 2-3 litra vode dnevno!

Tokom zime telo ne prepoznaje znake dehidracije, što dovodi do osećaja pospanosti, suve kože, umora, naelektrisane kose i glavobolje, istakla je danas specijalista za celovitu i makrobiotičku ishranu dr Nina Bulajić i poručila da je u organizam neophodno unositi najmanje dve do tri litre vode dnevno i u zimskim mesecima.

.

Ona je istakla da naše telo tokom zime manje oseća zeđ, a unosi više kalorija u organizam, zbog čega je potrebno unositi dovoljne količine mineralne vode najmanje pet puta dnevno.

"Za svaku kilokaloriju potroši se jedan mililitar vode dnevno. Zimi više jedemo, pa je potreba za vodom veća, a uzima se manje tečnosti što otežava rad creva", rekla je Bulajić na druženju sa Akva Viva timom.

Prema njenim rečima, istraživanja neofiziologa pokazala su da latentni gubitak vode, koji ne osetimo preko dana, dovodi do promene ponašanja i povećanja negativnih emocija.

Potrebna količina unosa vode u organizam zavisi od starosti, pola, temperature, ambijentalnih uslova, patoloških stanja i fizičke pokretljivosti, istakla je Bulajić.

"Žene bi trebalo da dnevno unose dva do dva i po litra, a muškarci dva i po do tri litra vode dnevno jer je njihov procenat vode u organizmu veći nego kod žena", naglasila je ona i dodala da posebno treba voditi računa o deci i starijima jer su podložniji dehidraciji.

"Sa starošću se smanjuje procenat vode u organizmu i oni vremenom gube osećaj za zeđ. S druge strane, trudnice bi trebalo da uzimaju 300 mililitara vode više od drugih ljudi dok je dojiljama potrebna još veća količina vode u organizmu", smatra Bulajić.

Zahvaljujući ovom napitku Dženifer Lopez ima i dalje besprekornu liniju!

Izvor: tanjug