Nedostatak mobilnog telefona izaziva napetost

Kada su odvojeni od svojih pametnih telefona (smart fon), njihovi vlasnici su napetiji i dekoncentrisaniji, a na testu opšte kognitivne sposobnosti ostvarili su manje bodova, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Computer Mediated Communication".

.

Grupa stručnjaka Univerziteta Misuri nedavno je ustanovila da razdvojenost od smart fona utiče na rezultate testa opšte kognitivne sposobnosti, a kod učesnika istraživanja je primećen povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca.

Naučnici tvrde da su ti simptomi i potom napetost rezultat razdvojenosti od telefona na koga su ispitanici toliko navikli pa se smatra neizostavnim delom svakodnevnog života.

Pored toga, na testu inteligencije, učesnici istraživanja su ostvarili nešto manji broj bodova od očekivanog.

"Rezultati istraživanja su pokazali da razdvojenost od smart fona može da utiče na ostvarenje slabijih rezultata u kognitivnom testu", rekao je Rasel Klejton, vođa tima koji je istraživanje sproveo na 40 korisnika pametnog telefona.

Dobrovoljcima je rečeno da učestvuju u eksperimentu čiji je cilj da se ustanovi pouzdanost nove vrste aparata za merenje krvnog pritiska, te je od njih zatraženo da reše dva jednostavna petominutna testa.

Prvi su test ispitanici rešili brzo i uspešno, a sredinom drugog testa im je oduzet smart fon, uz objašnjenje da njegov signal ometa funkcionisanje aparata za pritisak.

Telefoni su odloženi na policu u istoj prostoriji, a naučnici su namerno pozvali brojeve učesnika koji nisu smeli da se jave, što je kod njih izazvalo viši krvni pritisak i ubrzan rad srca, a po završetku istraživanja osećali su nelagodnost i napetost.

Američki stručnjaci objasnili su da stalna potreba za mobilnim telefonom proizilazi iz činjenice da preko njih imamo pristup informacijama, stalnu društvenu interakciju i da osećamo sigurnost, a strah od potencijalnog gubitka te sprave objašnjava psihološke simptome i osećaj napetosti.

Neraspoloženi ste? Možda su za to krive baš ove navike…

Izvor: tanjug