Selfiji vode ka narcisoidnosti i sociopatiji?

Neki ih vole, neki ih ne podnose, ali ih većina smatra zabavom koja ne može da šteti. Međutim, da li je zaista tako?

.

Poslednja istraživanja pokazuju da selfiji govore mnogo o vašoj ličnosti i to ne baš na dobar način.

U poslednjem naučnom istraživanju Univerziteta u Ohaju, došlo se do saznanja da oni koji na društvene mreže postavljaju fotografije na kojima su sebe slikali postižu više rezultate na skali koja meri narcizam i druge oblike psihopatoloških osobina.

Naučnici su ispitali 800 muškaraca godina od 18 do 40 da putem interneta popune upitnik u kojem su pitanja bazirana na njihovim navikama u korišćenju društvenih mreža i postavljanju fotografija na njih. Tako su pitanja bila koliko često postavljaju fotografije na svoje profile, ali i koliko sređuju fotografije pre nego što ih objave.

U istraživanju se došlo do rezultata da je postavljanje više fotografija u vezi i sa narcizmom i sa sociopatiom dok je sređivanje fotografija povezano samo sa narcizmom. Narcizam podrazumeva preuveličanu sliku o sebi i često je njegov izvor nesigurnost čoveka, dok sociopatija podrazumeva nedostatak empatije i impulsivno ponašanje.

"Rezultati istraživanja imaju smisla jer sociopatiju prati impulsivnost. Takve osobe kada uslikaju sebe one žele da se ona odmah pojavi na društvenim mrežama i žele sebe odmah da vide tamo. Oni nemaju vremena za sređivanje fotografija", kaže ze Huffingtonpost Džes Foks, lider ovog istraživačkog tima.

Ali je ipak, sređivanje fotografija sve popularnije.

"Sa rastom društvenih mreža, njihovi korisnici su zabrinutiji za svoj izgled na njima. To znači da objektivnost prema sebi postaje mnogo veći problem, kako za muškarce koji su učestvovali u ovom istraživanju, tako i za žene", kaže Foks.

Dobijeni rezultati ne podrazumevaju da su svi oni koji redovno prave selfije i objavljuju odmah i narcisti i sociopate. To znači da su na skali postigli veće rezultate u antisocijalnom ponašanju, ali su ipak u okvirima normalnog ponašanju.

Pročitajte i: 

Pazi koga ljubiš: U poljupcima se podeli 80 miliona bakterija