Što stariji - to srećniji!

Amerikanci postaju sretniji starenjem, tvrdi istraživanje koje su sproveli stručnjaci univerziteta u Čikagu.

.

Istraživanje je otkrilo da su Afroamerikanci manje srećni od belaca, a muškarci od žena, da sreća raste i pada u različitim razdobljima, kao i da se s godinama razlike smanjuju, piše portal Moj doktor.

Istraživači su se oslanjali na podatke koje sociolozi smatraju zlatnim standardom istraživanja sreće, a to su odgovori na pitanja o sveukupnom zadovoljstvu životom prikupljeni u Opštem društvenom ispitivanju Nacionalnog centra za ispitivanje javnog mnjenja.

Od 1972. godine tim su ispitivanjem širom Amerike prikupljeni odgovori na isto pitanje - ako uzmete sve u obzir, šta biste rekli kako je ovih dana, da li biste li rekli da ste vrlo srećni, srećni ili da uopšte niste srećni.

Odgovori su prikupljeni u intervjuima na uzorku populacije od 1.500 do 3.000 ljudi.

Jang Jang, docent sociologije na univerzitetu u Čikagu i autor istraživanja, podelio je ispitanike u starosne i rasne grupe i otkrio da su među osamnaestogodišnjacima bele žene najsrećnije, a slede ih beli muškarci, pa tamnopute žene i na kraju tamnoputi muškarci.

Razlike tokom vremena nestaju i sreća postaje veća - Tamnoputi i žene i muškarci imaju verovatnoću veću od 50 odsto da budu vrlo srećni do 80-tih godina, a belci i belkinje samo su malo iza njih.

Inače, Jang smatra da sa starošću dolaze pozitivne psihološke osobine, kao što su uklapanje i samopoštovanje, a ti znaci zrelosti mogli bi da doprinesu boljem opštem osećaju zadovoljstva.

"Takođe, razlika u sreći među grupama smanjuje se s godinama zbog izjednačavanja stvari koje doprinose sreći, kao što je pristup zdravstvenoj zaštiti ili gubitak društvene podrške zbog smrti bračnih drugova i prijatelja", objasnio je Jang.

3 LAŽNA muška izgovora za raskid!

Izvor: tanjug