Važne odluke donosite gladni!

Važne životne odluke ne donose se "na pun stomak", jer stanje gladi povećava sposobnost donošenja dugoročno boljih odluka.

.

Naučnici sa holandskog univerziteta u Utrehtu sproveli su tri posebna eksperimenta na grupi studenata kako bi ispitali hoće li glad dovesti do odvažnijih odluka. U svim eksperimentima studenti su bili podeljeni u dve grupe - situ i gladnu koja 10 sati pre testa nije jela ništa.

Sita grupa je dobila raskošan doručak na kojem su ispitanici mogli jesti i piti koliko su god želeli.

U prva dva eksperimenta igrali su kartašku igru koja preslikava kompleksne procese donošenja odluka u životu uključujući procene rizika i nagrada. Gladna grupa pokazala je bolje rezultate od site razumevajući bolje obrazac dugoročnih koristi u odnosu na kratkoročne dobitke.

Ti rezultati, prema istraživanju obavljenom u časopisu "PLOS One", "pokazuju da ljudi koji su gladni bolje donose kompleksne odluke od sitih osoba i stoga pružaju prve dokaze da stanje gladi poboljšava, a ne ugrožava donošenje dobrih odluka".

U trećem eksperimentu učesnicima su postavljeni nizovi pitanja kojima se od njih tražilo da izaberu između malog iznosa novca odmah i većeg u budućnosti. Gladni su češće birali veći iznos u budućnosti, a siti novac odmah.

"Rezultati pokazuju da glad promoviše kompleksne odluke s neizvesnim ishodima u kojima su se radi dugoročnog dobitka gladni uspeli odupreti izboru koji bi im odmah doneo manje nagrade", napisali su autori istraživanja.

"Gladni se, čini se, oslanjanju na instinkte koji pomažu u kompleksnim odlukama s neizvesnim ishodima", kažu autori istraživanja i dodaju da glad možda povećava impulsivnost "ali da ona nije nužno loša".

Fejsbuk - idealno mesto za upoznavanje

izvor: metro-portal.hr