Voda za svaki dan, kakao za umor, a pivo za jaču cirkulaciju

Voda je najbolje piće za svaki dan, zeleni čaj i grejp saveznici su u dijeti, sok od kiselih krastavaca olakšava grčeve u mišićima, a kokosovo mleko smiruje afte.

.

Kao i hrana, svako piće ima različito delovanje na organizam, pa dok jedna mogu delovati umirujuće i uspavljujuće, druga će podstaći energiju, krvotok ili umiriti mučninu. Vodič kroz najbolja pića za svaku situaciju osmislila je nutricionista Nicole McDermott za Huffington Post.

Mleko za izgradnju mišića
Mleko je odličan napitak za posle treninga, jer proteini whey i kasein koji sadrži stimulišu rast i jačanje mišića. Najbolje je odabrati sveže i punomasno mleko, a jednako će dejstvo s manje kalorija imati i pijenje surutke.

Zeleni čaj i sok od grejpa za mršavljenje
Ova dva pića imaju veliku delotvornost na ubrzavanje metabolizma, a i pospešiće eliminaciju toksina iz organizma. Najbolje je popiti sok od grejpa ili šoljicu zelenog čaja ujutro, pre doručka.

Kakao za oporavak
Nakon većih fizičkih napora, bolesti ili samo osećaja iscrpljenosti, dobro je popiti kakao ili čokoladno mleko. Ono je odlično zbog povoljnog omera ugljenih hidrata i proteina, koji telu daju energiju.

Pivo za bolju cirkulaciju
Kod hladnih i bolnih nogu u zimskim mesecima, dobro je popiti 2,5 dcl piva na dan. To piće pomaže u opuštanju ćelija krvnih sudova te bržem protoku krvi, no važno je ne preterivati s količinama.

Sok od višnje pre trčanja
Kod dužeg trčanja dolazi do zamora mišića te nedostatka elektrolita. Kod onih koji intenzivno treniraju, najčešći odabir su sportska energetska pića, no jednako dejstvo imaće i domaći sok od višnje, a osim toga ubrzaće oporavak mišića nakon treninga.

Čaj od đumbira za želudac
Đumbir je odličan lek za umirivanje mučnine, a kako nema negativan efekat na organizam preporučuje se i trudnicama. Dobro deluje i na sluznicu želuca i creva, pa se savetuje i nakon želudačnih viroza.

Čaj od kurkume za grlobolju
Kod grlobolje važno je piti veće količine tečnosti, jer suvoća grla pospešuje bol. Čaj od kurkume odličan je narodni lek jer stvara zaštitu na sluznici koja smanjuje osećaj grebanja i peckanja.

Kokosovo mleko za rane u ustima
Kod afti, opeklina u ustima ili rana, prava pomoć dolazi u obliku kokosovog mleka. Ovaj blagotvorni napitak može se grgljati i piti, a deluje kao analgetik i saveznik u borbi s gljivičnim infekcijama.

Pića s aloe verom za bolju probavu
Aloe vera odlično je rešenje kod problema zatvora, jer podstiče creva na rad te ima laksativno dejstvo. Možete mešati aloe veru u prahu s običnom vodom, a najbolje je da piće bude sobne temperature.

Jogurt za imunitet
Dodaci kultura bakterija čine ovaj napitak izuzetno zdravim i odličnim saveznikom imuniteta. Deluje na uništavanje gljivica, smanjuje upalne procese i učestalost pojave infekcija.

Kamilica za uspavljivanje
Čaj od kamilice narodni je, ali i provereni lek za lakše uspavljivanje. Važno je čaj ne zasladiti, jer će šećer imati suprotan efekat i razbuditi organizam.

Limunada za više energije
Vitamin C u limunu prirodni je dodatak za povećanje nivoa energije u telu, a savetuje se popiti ga odmah nakon ceđenja. Iako se savetuje za vreme prehlade, stručnjaci ističu kako je tada za limun kasno, već ga treba piti pre za jačanje imuniteta.

Smoothie od banane za mamurluk
Pijenje alkohola uzrokuje dehidraciju te gubitak vitamina i minerala. Kako bi se uspostavila ravnoteža u organizmu dobro je piti vode, ali još bolje pripremiti smoothie od banane koji je bogat B vitaminom i kalijumom.

Voda za neprijatan zadah
Kod pojave neugodnog zadaha, najčešći je krivac dehidriranost koja podstiče razmnožavanje bakterija u ustima. Druga pića mogu pogoršati situaciju narušavanjem prirodnog PH u ustima, ističu stručnjaci.

Voda sa sodom bikarbonom za nadutost
Kod problema bolova u stomaku, nadutosti i puštanja gasova, prva pomoć dolazi u obliku sode bikarbone. Malu količinu sode bikarbone - oko četvrtinu kašičice potrebno je razmutiti u 2 dcl vode.

Sok od kiselih krastavaca za grčeve u mišićima
Iako nije najukusniji napitak, tečnost od kiselih krastavaca pomaže u smanjenju bolnih grčeva u nogama. On pomaže u izlučivanju vode iz organizma i čisti krv od preteranih kiselina.

Pročitajte i:

Tehnika opuštanja mišića briše sav stres nakon treninga