Optimizam je moćniji nego što znamo i nadilazi sve prepreke

Optimistima se zaista i događaju bolje stvari u životu, jer sugestivne misli jačaju koncentraciju na zadatke i uveliko olakšavaju rešavanje svih vrsta problema.

.

Pozitivno razmišljanje zaista omogućuva ostvarenje onog što se drugima čini nemogućim, jer dobre "mantre" na mozak deluju kao hipnoza, tvrde naučnici s novozelandskog Univerziteta Viktoria. Ljudi koji očekuju da će im se dogoditi dobre stvari nadilaze prepreke i ubrzavaju svoj mozak kako bi postali fokusiraniji na ostvarenje zadatke, prenosi Daily Mail.

Iako optimistični pogledi nemaju čaroban efekat, oni na nas deluju mnogo snažnije nego što znamo, objasnili su naučnici.

- Ako neko sramežljiv misli da će mu čaša vina pomoći da se opusti na zabavi punoj nepoznatih ljudi, ta čaša vina zaista će smanjiti njegove inhibicije i opustiti ga. U tom slučaju veću zaslugu za opuštanje ima ono što čovek očekuje da će se dogoditi i ta ideja u njegovoj glavi, a ne sama čaša vina - rekla je voditeljka studije, psiholog Merien Geri.

Brojne naučne studije dokazuju uticaj namernih sugestija na uspešnost obavljanja zadataka, ali i na način na koji reaguju na lekove, što je očigledno kod placebo efekta lekova. Sugestije čak određuju i ukus pojedinca, a zbog toga firme često ulažu više novaca u promociju, nego samu izradu proizvoda.

Ako bi uspeli iskoristiti moć pozitivne sugestije u terapiji ljudi, mogli bismo zaista poboljšati njihove živote i učiniti ih srećnijima - dodao je koautor studije, dr. Robert Majkl.

Pročitajte i:

Gde je idealno mesto u frižideru za namirnice?