Kratki zimski trening za mršavljenje

Ako se skupio koji kilogram viška jer se zbog zime manje krećete i više izležavate, razmislite o vežbama trenerke Mišel Bridžes koja je u Australiji poznata kao vodeći fitnes stručnjak za rešavanje suvišnih kilograma. Mišel Bridžes predlaže desetominutni trening visokog intenziteta koji se sastoji od zagrevanja i sedam vežbi. Za trening nisu potrebni rekviziti i možebilo gde da se izvodi.

.

S ovih sedam vežbi ubrzaćete puls i metabolizam i potrošiti kalorije, a najbolji deo je što za to ne treba nikakva dodatna oprema i što trening može da se uradi bilo gde - u sali za vežbanje, u dnevnoj sobi ili u parku.

Zagrevanje
Mišel preporučuje istezanje nakon vežbanja, dok su mišići još zagrejani, a pre nego što počneš s treningom trči lagano u mestu ili ako si u teretani na pokretnoj traci. Možeš preskakati uže ili raditi bilo koju drugu kardio aktivnost u trajanju od pet minuta. Bitno je da ti otkucaji srca budu viši od 150 u minuti. Kad to postigneš možeš početi sa izvođenjem svake od vežbi u trajanju od 30 sekundi.

Stepenica
Kako vežbati: nađi nisku stepenicu ili klupicu i stani ispred nje. Brzo se popni na nju i siđi s nje - izmenjuj levu i desnu nogu što brže možeš u roku od 30 sekundi.
Obrati pažnju: ako si tek počela da vežbaš, onda na početku izvodi vežbu sporije, a kako budeš ulazila u formu pojačaj intenzitet.
Dodatni savet: neka ti ruke prate ritam nogu jer ćeš tako ubrzati i pojačati dejstvo vežbe.

Skokovi u stranu
Kako vežbati: ovaj pokret je sličan košarkaškom skoku, ali ne skačeš uvis nego s leve na desnu stranu. Napravi dugi korak u levu stranu i zatim skoči, isto ponovi i s desnom nogom i tako 30 sekundi.
Obrati pažnju: ako imaš problema s kolenima oprezno izvodi ovu vežbu.
Dodatni savet: što više savijaš noge dok se prebacuješ s jedne strane na drugu to će i tvoj skok biti viši, a tako ćeš potrošiti više kalorija.

Noga preko noge
Kako vežbati: ova vežba uključuje žustre pokrete i izvrsna je za oblikovanje spoljašnje i unutrašnje strane bedara. Dok stojiš na jednoj nozi drugu iz zamaha stavi ispred ove na kojoj stojiš s tim da je "guraš" što više u stranu (kao da nogom opisuješ polukrug), isto ponovi i s drugom nogom. Pokreti trebaju biti brzi i trajati 30 sekundi.
Obrati pažnju: Pazi da su ti ramena prilikom izvođenja vežbe ravna i spuštena prema dole.
Dodatni savet: Kad se navikneš na ovu vežbu povećaj brzinu njenog izvođenja.

Skokovi u vis
Kako vežbati: stani tako da su ti stopala priljubljena jedno uz drugo i s rukama opuštenim uz bokove. Kad skočiš neka ti se stopala rašire u širini ramena, a ruke podigni iznad glave. Vrati se u početni položaj i ponavljaj vežbu 30 sekundi.
Obrati pažnju: pazi da prilikom doskoka celo stopalo prianja uz tlo.
Dodatni savet: povećaj svoju brzinu i broji koliko skokova možeš izvesti u 30 sekundi.

Sklekovi na kolenima
Kako vežbati: stavi svoje telo u položaj za klasični sklek, s tim da se oslanjaš na kolena kako bi ti bilo lakše. Radi sklekove i pazi da su ti laktovi uz telo. Vežbaj 30 sekundi.
Obrati pažnju: težište je na jačanju gornjeg dela tela.
Dodatni savet: kad ti gornji deo tela ojača neka ti oslonac više ne budu kolena nego nožni prsti.

Iskorak
Kako vežbati: iskorači s desnom nogom napred pri tom ostavljajući levu iza sebe. Spusti se u iskorak i pazi da su ti pri tom oba kolena savijena pod uglom od 90 stepeni. U skoku zameni noge.
Obrati pažnju: Peta zadnje noge mora biti podignuta tokom cele vežbe, a obe noge u kolenu savijene.
Dodatni savet: ova vežba je izvrsna za noge i stražnjicu. Kako bi imala bolje dejstvo napravi veći broj iskoraka u istom vremenu.

Kolena u vazduh
Kako vežbati: trči u mestu tako da visoko podižeš kolena, do visine kukova i okreni ih tako kao da hoćeš dodirnuti lakat suprotne ruke. Ovo je izvrsna kardio vežba, dobra za noge i stražnjicu, ali i za trup.
Obrati pažnju: ako ne možeš odmah dovoljno visoko da digneš kolena, ne brini se, jer ćeš redovnom vežbom to vrlo brzo postići.
Dodatni savet: kako bi postigla intenzivnije kardio dejstvo diži kolena koliko god možeš više.

Pročitajte i:

Tehnika opuštanja mišića briše sav stres nakon treninga