Spanać je hranljiviji od kelja, a losos je kaloričniji od piletine

Spanać je bogatiji magnezijumom i betakarotenom nego kelj, pomorandže sadrže više vitamina C od jabuka, a bademi imaju više vitamina E od indijskog oraščića.

.

Ove namirnice zdrave su i neophodne za organizam, ali neke od njih zdravije su od drugih. Pomorandže, bademe i spanać tako visoka nutritivna vrednost čini boljim od drugih, ali to ne znači da iz prehrane treba izbaciti kelj, losos ili jabuke. Važno je u prehranu uključiti što više povrća i voća, ali i prilagoditi jelovnik svojim potrebama te tako nadomestiti vitamine koji vam nedostaju.

Kelj vs. spanać

Iako je kelj trenutno popularniji na gastro sceni, spanać sadrži više hranjivih materija, potvrdila je studija američkog Univerziteta Viliam Paterson. Porcija spanaća od 100 grama ima 26 kalorija manje nego porcija kelja, a bogatija je magnezijumom i betakarotenom. Ti su vitamini neophodni za zdravlje očiju, nervni sistem i lepu kosu i kožu, piše Byrdie.

Jabuke vs. pomorandže

Porcija pomorandži ima 33 kalorije manje nego porcija jabuka, a sadrži i manje šećera. Osim toga pomorandže sadrže više vitamina C, vitamina A i kalcijuma nego jabuke. Ti su nutrijenti neophodni za dobar imunitet, vid, zdravu kožu, kosu, sluznice disajnog i probavnog sistema te jake kosti.

Bademi vs. indijski oraščići

Iako porcija badema ima šest kalorija više nego porcija indijskih oraščića, bademi su bogatiji vitaminom E. Ovaj je vitamin nužan za zdravlje očiju i kože. On pomaže telu da bolje iskoristiti vitamin K, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Losos vs. piletina

Iako su obe ove namirnice zdrave, piletina je manje masna i ima manje kalorija nego losos. Posebno treba pripaziti na uzgoj lososa jer oni koji se uzgajaju u ograđenim lovištima često sadrže toksine.

Pročitajte još:

Božićni pokloni otkrivaju o vezi