Dobre bakterije uz svaki antibiotik sprečiće neprijatne nuspojave

Uz kišu i pad temperature dolazi povećan broj zdravstvenih problema zbog kojih sve češće posežemo za antibioticima.

.

Antibiotici uništavaju patogene mikroorganizme, ali i one koji su korisni za zdravlje, čime narušavaju ravnotežu crevne mikroflore.

Treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne tegobe, kao što su bolovi u stomaku, zatvor ili dijareja, katkada i mučnine i povraćanje. Tegobe će se ublažiti ili čak izbeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama.

Dobre bakterije – čuvari zdravlja

Dobre bakterije mlečne kiseline pozitivno utiču na imunitet, probavu i opšte zdravlje osobe, a kontrolišu i broj štetnih bakterija te tako čuvaju zdravlje domaćina. Interes za dobrim bakterijama popraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihovo pozitivno dejstvo na zdravlje, a sve se više govori o njihovu pozitivnom delovanju na organizam pri terapiji antibioticima. Tokom antibiotske terapije dobre bakterije svakako su korisne za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.

Da bi bile delotvornije, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata nakon antibiotika.

Snaga cinka i apigenina

Dva su sastojka koja uz dobre bakterije posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore – cink i apigenin. Cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje te dodatno jača imunitet, a oporavak nakon dijareje čini bržim za čak 15%.

Cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidracije. Istovremeno, pomaže pri regeneraciji epitela creva i obnavljanje njegove funkcije. Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i dobrih bakterija smanjuje rizik od bolesti probavnog sistema, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sistem.

Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno delovanje na ćelije probavnog sistema.

Deluje protivupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crevima, što može biti korisno kod sindroma iritabilnog creva i različitih upalnih crevnih bolesti.

Pročitajte još:

Roditelji, oprez! Droga "krokodil" vreba!