Izračunajte koliko vam tačno vode treba nakon treninga

Sprečite dehidraciju: Izvažite se pre i posle treninga pa ako ste izgubili 200 grama, popijte 300 mililitara vode. Dobar izbor je i domaća voda s ukusom.

.

Tokom intenzivnog treninga oznojićete između jedan i četiri posto telesne težine na sat, a tu je tečnost neophodno nadoknaditi, savetuju stručnjaci. Nekoliko je studija pokazalo kako telo ima smanjenu sposobnost regulisati otkucaje srca nakon intenzivne aktivnosti, što može dovesti do aritmije. Ali istraživanje brazilskog univerziteta pokazalo je da ispijanje nekoliko čaša vode nakon fizičke aktivnosti pomaže da se smiri puls.

- Kako biste otkrili koliko vam je tečnosti potrebno nakon vežbanja da nadoknadite izgubljeno, izmerite se neposredno pre i neposredno nakon treninga - savetuje Viliam Adams, jedan od upravnika Instituta Korej Strindžer, koji je među najvažnijim svetskim institucijama kad je reč o istraživanju zdravlja sportista i fizički aktivnih rekreativaca.

Ideja je popiti vode u iznosu od 150 posto težine koju ste izgubili. Stoga, ako ste lakši 200 grama, trebaćete da popijete 300 mililitara vode. Ne morate sve popiti istog trenutka, ali popijte čim pre.

I domaća voda s ukusom se računa

Voda s ukusom: Narežite pola krastavca, pola limete i ubacite kašičicu listića mente. Zgnječite sastojke, prelijte litrom vode i rashladite napitak ili pijte dok je sobne temperature.

Prstohvat soli za bogatiji napitak

Još bolja voda kako biste još više obogatili vodu, dodajte joj prstohvat soli jer će to pomoći da se nadoknade elektroliti izgubljeni znojenjem, savetuju stručnjaci.

Voda je i dalje najbolji izbor

Voda je najčešće dovoljna iako mnogi tokom treninga piju sportske napitke, oni nisu neophodni, osim ako je telo podvrgnuto ekstremnim naporima poput treninga od nekoliko sati.

Pročitajte još:

I mozgu je potrebna higijena da bi bio zdrav: Jednostavna tehnika za svakodnevno osveženje!