U kojim godinama prolazimo kroz "krizu" i tražimo nova, ekstremna zadovoljstva?

Verovatno ste čuli za krizu srednjih godina, ali da li ste li čuli za krizu koja nastupa pri "okruglim" rođendanima?

.

Ako ćemo verovati studiji, objavljenoj u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", kriza vezana za godine ljude tera da se ponašaju ili konstruktivno - primera radi, prijave se na prvi maraton - ili destruktivno, poput upuštanja u afere ili odustajanje od života.

"Došli smo do saznanja da broj godina koji završava s brojkom devet (29,39,49), kod ljudi budi želju za promenom i preispitivanjem svojih stavova i želja" kaže jedan od autora studije, profesor Adam Alter i dodaje "To može biti jako psihološko iskustvo, posebno ako smatraju da im žviot nije dovoljno smislen.".

Sasvim je sigurno da rođendani mogu da pogoduju promenama u životu, poput završavanja fakulteta ili rada na sebi, ali to ne znači da bi trebali otići na pusto ostrvo ili dići kredit za novi kabriolet.

Do krize vezane uz godine uglavnom dolazi zbog straha od starenja i osećaja da su važne faze života završile. Sve je prisutnije preispitivanje svojih postupaka iz prošlosti i grešaka zbog kojih žalimo.

Bitno je shvatiti da život nije gotov ako ste upravo proslavili 39-ti rođendan i da vas čeka još puno dana zadovoljstva, sreće i novih odluka.

Pročitajte još i: 

Dobro pogledajte ovo drvo, jer ono što će se dogoditi ostaviće vas bez teksta...