Prestajete da pušite? Omega-3 će smanjiti želju za cigaretama

Pušači koji počnu da uzimaju dodatke ribljih ulja puše za 10 posto manje cigareta, a dodatak omega-3 masnih kiselina olakšava želju za cigaretama kod prestanka.

.

Uzimanje dodataka ribljih ulja u obliku omega-3 masne kiseline saveznik je u prestanku pušenja, tvrde naučnici sa izraelskog Univerziteta Haifa. Oni su u studiji pušačima davali upravo te dodatke i zabeležili da su u proseku pušili 10 posto cigareta manje, dok su oni koji su prestajali da puše osećali manju želju za cigaretama, piše Daily Mail.

Stvarno dejstvo omega-3 uporedili su s grupom kojoj su davali placebo, u kojoj ispitanici nisu smanjili broj popušenih cigareta na dan.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina inače je čest kod pušača, a on oštećuje nervne ćelije i vezu između nerava u delu mozga zaduženom za kontrolu žudnje, što objašnjava zašto ti dodaci mogu da smanje potrebu za cigaretama.

- Dokazali smo da je omega-3 delotvoran saveznik u prestanku pušenja, koji za razliku od brojnih drugih lekova nema nuspojava - rekla je voditeljka studije, dr. Šeron Rabinovic Šenkar.

Dodaje kako se preporučuje da se jede i hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline poput lososa, skuše, sardina, orašastih plodova, semenki suncokreta i maslinovog ulja.