Evo za koliko minuta vam jedna cigareta skraćuje život

Na temelju podataka iz službenih izvora poput Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti te američkih službi za zloupotrebljavanje droga, mentalno zdravlje i za sigurnost u saobraćaju izračunali su koliko štetne navike poput cigareta, alkohola i droge skraćuju život.

.

Jedna cigareta pušaču smanjuje život za 14 minuta, a redovno pušenje 20-ak cigareta na dan uzima 10 godina života, podaci su istraživanja objavljenog na stranici treatment4addiction.com.

Prema njihovim izračunima alkoholičari žive 23 godine kraće, a hronični korisnici kokaina 34, piše Daily Mail. Doza kokaina skraćuje život za pet sati, metadona za više od 12 i po sati, a heroina gotovo 23 sata.

Na stranici ističu da su oni izvor ljudima koji traže pomoć i podršku sa ovisnošću o drogama i alkoholu. Projektni menadžer stranice Jake Tri otkrio je da su je otvorili nakon što su čuli komentare o tome koliko pušenje cigareta uzima života jednoj osobi pa su hteli da dobiju konkretnije podatke.

– Prvu inspiraciju dobili smo kada smo čuli priče poput one da jedna cigareta uzima 10 minuta života. Zapitali smo se i kakva je situacija s drogama i upotrebili istu metodologiju koristeći statistike nekoliko verodostojnih izvora – rekao je Jake Tri i napomenuo kako su rezultati dobra procena za hronične korisnike određenih supstanci, a temeljeni su na prosečnoj konzumaciji i očekivanim godinama života.