Mali trikovi za ublažavanje menstrualnih tegoba

Glavni uzročnici menstrualnih bolova kod većine žena uz hormone smogu da budu i nedostatak vitamina i minerala, preterivanja s preslanom ili presatkom hranom, kao i prekomerna konzumacija alkohola i kofeina.

.

Među najčešće simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a) spadaju: promene raspoloženja, osećaj umora i malaksalosti, pojačan apetit, slabija koordinacija, nesanica, oslabljena koncentracija, glavobolja, bolovi i grčevi, nadutost i otečenost i osetljive i bolne grudi.

Tegobe možete smanjiti i to tako što ćete se pridržavati sledećih saveta:

Pripazite s unosom šećera!
Pokušajte da ga smanjite na minimum, a povećajte unos proteina. Jedite što više voća, povrća i žitarica, i obavezno izbegavajte slanu hranu, preterane količine kofeina, nikotina i alkohola.

Namirnice koje imaju diuretsko djelovanje
Patlidžan, krastavac i peršun mogu znatno da smanje zadržavanje tečnosti u organizmu, a samim tim i umanje osećaj naduvenosti.

Unošenje kalcijuma i magnezijuma
S unosom kalcijuma (1 gram dnevno) i magnezijuma (500 mg dnevno) može dodatno da se umanit osjećaj anksioznosti. Bitno ih je samo uvek uzimati u kombinaciji.

Vitamin B-6
Vitamin B-6 (ne više od 50 miligrama dnevno) takođe može da ublaži simptome anksioznosti i napetosti.

Vitamini E i C
Vitamini E i C pomažu pri smanjenju intenziteta grčeva.

Fizičke aktivnosti
Ako se tokom menstruacije osećate bezvoljno, lagana fizička aktivnost, šetnje uz vežbe disanja mogu značajno da smanje menstrualne tegobe, popre vam raspoloženje, pojačaju cirkulaciju i smanje nadutost.

Čajevi od lekovitog bilja

-Anđelika poznata još pod nazivom angelika, siriš, anđeoski koren - konzumirati čaj koji se sprema od 3,5 kašike korena na litar vode. Sve zajedno se prokuva, poklopi, te pusti da odstoji 10-15 minuta.

-Preslica konzumirati čaj koji se pravi na način da se 25 g trave preslice stavi u 1/2 l vode. Sve zajedno se zagrije i pustiti da vri 25 minuta, zatim procijedi. Čaj je potrebno piti ujutro i uveče i to po 1 šalicu od kave.

-Kunica i hajdučka trava - Izmiješajte ove dve trave u jednakom odnosu. Za jednu šoljicu čaja na 1 kašikicu ove mešavine potrebno je dodati 2,5 dl ključale vode, poklopiti i pustiti da odstoji 10-15 minuta, potom procediti. Čaj je potrebno piti 2-3 šoljice na dan (je najbolje ga je piti redovno, s povremenim pauzama).

-Kantarion - konzumirati čaj koji se pravi na način da se jedna velika kašika kantariona prelije s 2,5 dl ključale vode, poklopi te pusti da odstoji 10-15 minuta, pa procedi. Čaj je potrebno piti tri puta na dan.

-Breza - za čaj od breze potrebno je 1 kašiku lista breze preliti s 2,5 dl ključale vode, poklopiti i pustiti da odstoji 15 minuta, potom procediti. Čaj je potrebno piti 3 puta na dan.

Izvor: Najbolje.info