Zdravlje

Cigarete sa ukusom mentola pogubnije za zdravlje od običnih?

Sve više ljudi kupuje cigarete sa ukusom mentola.
07.11.2014. - 11:41h

I dok neki smatraju da su manje štetne od običnih cigareta, neki jednostavno vole da "začine" ukus duvana. Ipak, stručnjaci upozoravaju da cigarete s ukusom mentola nisu tako bezazlene. Novo istraživanje otkrilo je da pušači koji češće puše cigarete s mentolom imaju više problema s plućima od pušača običnih cigareta, piše Daily Mail.

Pušači cigareta s ukusom mentola češće završavaju u ambulantama hitne pomoći, navodi se. Uočeno je i da se češće javljaju svojim lekarima zbog pogoršanja plućnih bolesti, pokazalo je istraživanje. Problemi koji češće nastaju kod pušača cigareta s ukusom mentola su otežano disanje ili pojava veće količine sluzi koja traje više dana.

Istraživači smatraju da mentol može da ima anestetsko dejstvo na disajne puteve, što je teže utvrditi ako se kod pušača njihova bolest pluća pogoršava.

– Bili smo iznenađeni da pušači tih cigareta s ukusom mentola, u odnosu na pušače običnih cigareta bez ukusa, imaju teža pogoršanja svojih stanja – rekao je lekar Marilin Forman sa Medicinskog fakulteta u Atlanti.

Kanadski istraživači uočili su da mladi koji puše mentol cigarete puše gotovo dvostruko više duvana. Istraživanje je otkrilo da mladi koje puše mentol cigarete popuše u proseku 43 cigarete nedeljno, gotovo duplo više od onih koji puše obične cigarete. Istovremeno, ljubitelji mentol cigareta imaju tri puta veću verovatnoću da odluče da prestanu da puše sledeće godine, zaključak je istraživanja.