10 namirnica koje možete da jedete i nakon isteka roka trajanja

Koliko ste se puta našli u situaciji da bacate hranu jer je prošao rok naznačen na ambalaži?

.

Ipak, nekim namirnicama možemo i sami da produžimo vek trajanja, a neke možemo bez opasnosti da konzumiramo i nakon isteka roka. Istraživanje sprovedeno u SAD-u otkrilo je da 9 od 10 Amerikanaca baca hranu koja je još dobra za konzumiranje, pa se na taj način godišnje baci hrane u vrednosti 165 milijardi dolara.

Ako ne želite više da bacate hranu, ovo su namirnice koje možete da konzumirate i nakon isteka naznačenog datuma roka iskoristivosti na ambalaži, piše LA Times.

1. Meso - Ako ga zaledite pre roka iskoristivosti, produžićete razdoblje valjanosti mesa

2. Konzerve - Ako ih čuvate na hladnom i tamnom mestu konzervisanoj hrani tako možete i do dva put "produžiti" rok.

3. Jaja - Stručnjak za prehranu Alan Aragon za Men's Health rekao je da pre konzumacije jaja napravite test da se uverite da se nisu pokvarila. Ako stavite jaje u posudu vode i pluta, to znači da su se stvorili gasovi u ljusci pa ih ne treba jesti. Ako jaje potone jedite ga bez brige.

4. Testenina - Suva testenina neće se lako ni brzo pokvariti, ali ako niste baš sigurni samo pomirišite oseti li se neki neprijatan miris. Ako ga nema, uživajte u svom obroku s testeninom.

5. Hleb - Hleb možete da čuvate u zamrzivaču i tako mu produžite rok trajanja, samo pazite da ga ne stavite u zamrzivač ako se pojavila buđ.

6. Sveže voće i povrće - Proverite ima li čudan miris ili buđ. Lako ćete prepoznati da li je voće ili povrće pokvareno.

7. Smrznuta hrana - Ovi proizvodi će se zadržati još dugo upotrebljivi za konzumaciju i nakon isteka roka trajanja, ali ako govorimo o mesu imajte na umu da će se rok "produžiti" za samo 50%.

8. Pakovano povrće - Čak i ako je zapakovana salata malo uvenula, ne smeta. Ali ako je počela da truli, onda nemojte da je jedete. Stručnjak za sigurnost hrane Ted Labuza tvrdi da slatu pre konzumacije potopite na 10 minuta u hladnu vodu.

9. Suvi proizvodi (krekeri, kukuruzni čips) - Proverite jesu li ove grickalice ustajale, ako nisu čak i nakon datuma na ambalaži možete ih jesti.

10. Mleko - Labuza tvrdi da će pasterizovano mleko duže da traje ako ga čuvate na nižoj temperaturi. Čuvajte ga dalje od vrata frižidera, odnosno što dublje prema "leđima" frižidera.