Loša ishrana doživotno uništava zdravlje, pa čak i kad se promeni nabolje

Šteta nastala konzumiranjem nezdrave hrane može da traje celog života, čak i ako se način ishrane promeni na bolje.

.

To tvrde naučnici koji napominju da hrana koja obiluje masnoćama, šećerom i solju nepovratno može da promeni način na koji geni funkcionišu.

Pokazali su to testovi sprovedeni na genetski modifikovanim miševima koje su mesecima hranili nezdravom hranom bogatom mastima i holesterolom. U tom razdoblju glodari su razvili sklonost bolestima arterija, aterosklerozi i uopšteno padu imuniteta. Nažalost, te su se promene zadržale mesecima nakon što su ih naučnici ponovo vratili na zdravu ishranu zato što je dugotrajna loša ishrana uticala na promenu funkcija gena, odnosno ''epigenetiku'', piše Daily Mail.

– Nadam se da će ova studija mnogima demonstrovati važnost zdrave ishrane i pravilnog unosa namirnica – rekao je holandski istraživač Erik van Kampen sa Univerziteta u Leidenu.

– Već dugo znamo da način ishrane utiče na imunitet. Sada je cilj da se ustanovi trajnost tih efekata i da se pronađu lekovi koji mogu da poprave posledice – poručio je lekar Džon Veri, zamenik urednika časopisa Biologija leukocita u kom je objavljeno ovo istraživanje.