Moždani udar: Brzi test u tri faze može da spasi nečiji život

Nakon prvih simptoma moždanog udara treba odmah reagovati, jer u roku od nekoliko minuta, nakon što je mozak lišen kiseonika, ćelije počinju da odumiru.

.

Test u tri faze

Sumnjate li da neko ima moždani udar, podvrgnite ga testu u tri faze. Primetite li ijedan od ovih simptoma, zovite hitnu pomoć.

1. Lice - Pogledajte da li je lice simetrično. Čini li vam se da jedna strana “visi”, recite osobi da se nasmeje - ako ne može da podigne oba ugla usana, nešto nije u redu.
2. Ruke - Zatražite da podigne ruke. Ako je jedna ruka slaba i “pada”, to je znak za uzbunu.
3. Govor - Na udar može upućivati i nesuvisao, čudan ili nerazumljiv govor, ponavljanje reči ili fraza. Zatražite osobu da ponovi jednostavnu rečenicu i obratite pažnju na izgovor.

"Ne" pušenju, šećeru i soli, "da" voću, povrću i vežbanju

Iako na faktore rizika, kao što su godine, pol i genetsko nasleđe, ne možemo uticati, rizik od moždanog udara ipak možemo da smanjimo.

Savetuje da prestanete da pušite, a alkohol ograničite na čašu crnog vina na dan. Pozdravite se i s nezdravim namirnicama koje obiluju zasićenim mastima, šećerom i solju koja podiže krvnih pritisak i dovodi do oštećenja bubrega. Jedite voće i povrće jer ono, prema istraživanju, smanjuje rizik od moždanog udara 36 posto. Obogatite prehranu s mnogo ribe, pogotovo plave, te namirnicama koje obiluju neprobavljivim biljnim vlaknima. I gojaznost je faktor rizika za nastanak moždanog udara pa se rešite suvišnih kilograma.

Žene ugrožene jer ne znaju simptome

Svake godine od moždanog udara umire dvostruko više žena nego što ih umre od karcinoma dojke. Problem je u nedovoljnoj edukaciji - samo 27 posto može imenovati više od dva, od ukupno šest simptoma moždanog udara.

Na sistematski pregled barem jednom godišnje

Iako stariji ljudi češće oboljevaju, 46 posto moždanih udara nastaje u najproduktivnijoj životnoj dobi, između 45 i 59 godina. Ako imate samo jedan od faktora rizika, jednom godišnje napravite sistematski pregled.

Moždani udar u brojkama

Oko 85 posto udara izazvano je ugruškom koji može nastati na licu mesta.

Drugih 15 posto uzrokovano je puknućem krvnog suda.

Izvor: 24sata.hr