Besplatno testiranje na droge u Drajzerovoj!

Stručnjaci Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti danas počinju akciju besplatnog testiranja na psihoaktivne supstance koja će trajati mesec dana i pozvali sve zainteresovane da posete njihovo savetovalište u Drajzerovoj ulici.

.

"Akcija se organizuje u okviru projekta "Unapređenje prevencije i ranog otkrivanja zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u Republici Srbiji", koji finansira Ministarstvo zdravlja", izjavila je v. d. direktor bolnice dr Mira Kovačević.

Ističući da su njihova vrata otvorena za sve koji žele da se testiraju i da od stručnjaka dobiju savete o prevenciji i lečenju bolesti zavisnosti, Kovačević kaže da bi voleli da ih poseti što više mladih kojima je potrebna pomoć.

Specijalna bolnica će danas u 12 sati organizovati i tribinu "Rani znaci prepoznavanja zloupotrebe psihoaktivnih supstanci", rekao je nosilac projekta dr Aleksandar Vujošević i objasnio da ih roditelji često pitaju da li postoje specifični simptomi koji ukazuju na to da se njihovo dete drogira.

"Treba obratiti pažnju na promene u izgledu, ponašanju i stavovima, iako one ne moraju biti rezultat samo uzimanja droga već često i adolescentnih kriza", rekao je on.

Dr Vujošević je istakao da se kod najvećeg broja mladih koji su počeli da koriste psihoaktivne supstance i pre toga mogu uočiti znaci upozorenja - od poteškoća u odrastanju i komunikaciji sa okruženjem do gubljenja interesa za uobičajene aktivnosti, zbog čega je najvažnije "da roditelji sa decom uspostave dobar kontakt".

"Promena u odnosu na ranije godine je da se osobe koje imaju rizično ponašanje lakše odlučuju da potraže pomoć stručnjaka", rekla je dr Kovačević i navela podatak da je tokom prošle godine u ovoj ustanovi lečeno oko 1 000 zavisnika, među kojima je oko 400 novih.

Ona je istakla da se, u toj oblasti, u svim zemljama regiona uočavaju slični problemi i trendovi, a posebno karakteristična je stagnacija broja zavisnika od heroina i sve veća primena novih dizajniranih droga koje nisu na spisku zvanično zabranjenih.

Izvor: tanjug