Pasulj vam itekako pomaže kod gubljenja kilograma!

Ukoliko držite dijetu ne izbacujte pasulj iz ishrane! Ukoliko je ne držite, a želite bolji izgled, obavezno ga priremajte...

.

Mnogi je nazivaju super hranom. Retki su oni koji ga ne vole!

Pasulj sadrži proteine, vlakana, vitamine i minerale koji su dobri za zdravlje ljudi i odlični su u borbi protiv mnogih bolesti.

To ste sve verovatno znali. Ali da li vam je poznato i to da je pasulj odličan saveznik u mršavljenju jer je bogat bjelančevinama, a sadrži malo kalorija, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti i odlična je zamena za meso!

Ova namirnica mora biti samo deo vašeg plana mršavljenja, uz pravilnu ishranu i vežbanje.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali jesti pasulj što češće:

1. Bogat je vlaknima

Pasulj je bogat vlaknima koja snižavaju holesterol i ubrzavaju procese varenja. U kombinaciji sa zdravom ishranom i vežbanjem, to može biti izuzetno korisno. Dakle, ukoliko želite da smršate jedite pasulj barem nekoliko puta nedeljno.

2. Sporo se vari

Jedan od mnogih razloga zašto biste trebali da jedete pasulj je i taj što se on prilično sporo vari, a to znači da stvara osećaj sitosti zbog čega dugo nećete osećati glad. To vodi do zaključka da nećete unositi nepotrebne kalorije i brže ćete mršaviti.

3. Sadrži malo kalorija

Pasulj ima izuzetnu nutritivnu vrednost, a sadrži jako malo kalorija. Šoljica pasulja, zavisno od vrste, sadrži otprilike između 200 i 250 kalorija.

4. Bogat je proteinima

Vrijedan izvor kvalitetnih belančevina jeste pasulj. A ukoliko tome dodamo njegov nizak nivo kalorija i masnoća dolazimo do zaključka da je on najbolja namirnica za vaš idealan struk. Uz to, bogat je energijom i moći ćete lako da funkcionišete ceo radni dan.

5. Odlična je zamena za meso

Ako ne jedete meso ili pokušavate da ga izbegavate, pasulj je odlična namirnica koju biste trebali da uvrstite u svoj jelovnik jer sadrži proteine i ostale hranjive vrednosti koje će vas napuniti energijom. Odličan je odabir za vegetarijance ali i za mesojede koji imaju problema s nadutošću i letargijom koje meso može da izazove.

6. Dobar je za stabilizaciju šećera u krvi

Jeste li znali da dijetalna vlakna u pasulju mogu da stabilizuju nivo šećera u krvi? Ako bolujete od dijabetesa ili hipoglikemije, svakako biste trebali da jedete što više ove supernamirnice.

7. Dobar je izvor energije

Želite li hranu koja će vas napuniti energijom za ceo dan onda je pasulj prava namirnica za vas. Naime, pasulj sadrži pravu kombinaciju ugljenihhidrata i proteina zbog kojih ćete satima imati pune baterije. Takođe, pasulj sadrži i visok procenat vlakana, a to usporava otpuštanje energije u organizam.

Volite li da jedete pasulj? Na koje ga sve načine pripremate?

Izvor: žena.hr