5 razloga zašto med nije ništa bolji od običnog belog šećera

Beli rafinisani šećer asociraće vas odmah na fabriku, proizvodni proces na "veštačko". A med? Verovatno ćete se odmah setiti marljivih pčelica.

.

Med je prirodan, med je zdrav. Šta ako baš i nije tako?

Šta ako je med zapravo možda jednako loš kao i šećer koji smo nogom već izgurali kroz vrata kuhinje?

1. Med je visokokalorična namirnica

Med je kaloričniji od šećera. Jedna čajna kašičica meda sadrži oko 22 kalorije, dok kašičica šećera im 16 kcal. Zato, ako ste zamenili šećer medom, to nikako ne znači da možete podebljati količine.

2. Siromašan je mineralima

Sirovi med koji još nije došao do polica prodavnica sadrži tragove vitamina i minerala no oni čine tek 2 posto meda. Med koji možete pronaći u teglicama supermarketa često je procesuiran kako bi se očistio od bakterija koje se nalaze sirovom medu, a pri čemu se gube i minirali i vitamini.

3. Med je loš za zube

Dr. Joe Bansal iz Londona je naveo kako je istraživanje sprovedeno u junu ove godine utvrdilo kako jedno od osam dece ima trule zube već u dobi od tri godine i da "zdravi šećeri" kao što su med, sušeno voće i šejkovi takođe uzrokuju karijes i propadanje zubi.

4. Loš je i za kožu

Glukoza, fruktoza i ugljeni hidrati iz meda mogu uzrokovati oštećenja kolagena jednako kao i šećer.

5. Ne treba vam

Dodatni šećer našem organizmu nutritivno jednostavno ne treba, bez obzira radi li se rafinisanom belom šećeru ili medu, nutritivno Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ograničinje unosa šećera, uključujući i med, na 6 čajnih kašičica dnevno.