Česti odlasci u restorane veoma utiču na obim struka
Viša koncentracija tzv. lošeg holesterola i manja koncentracija važnih vitamina i minerala u krvi mogu biti posledica čestih odlazaka u restoran, zaključak je nove studije sprovedene na "City University of New York".
U svrhu studije, koja je sprovedena pod vođstvom prof. Ašime Kant, istraživači su prikupili podatke 8,300 odraslih osoba u periodu od pet godina a rezultate objavili u časopisu "International Journal of Obesity".
Istraživači dodaju kako su ispitanici koji su češće jeli u restoranima imali višu koncentraciju tzv. lošeg holesterola te manje koncentracije ključnih vitamina i minerala u krvi što predstavlja veći rizik za nakupljanje suvišnih kilograma.
Uočeno dejstvo prehrane u restoranima je bio izraženiji kod žena i osoba starijih od 50 godina.
Stručnjaci dobijene nalaze objašnjavaju posledicama sve većih porcija u restoranima koji na taj način žele privući goste, a ranija istraživanja su već ukazala na sve veću prisutnost masti i soli u obrocima koji se pripremaju u pojedinim restoranima.