Gugl će uskoro da nas spoji sa lekarima

Upišete li u pretraživač određene simptome koji vas muče, Gugl će pokušati da vas slikom uživo poveže sa lekarom sa kojim ćete preko kamere moći da porazgovarate. Usluga je trenutno u test fazi u SAD-u.

.

Gugl testira novu mogućnost na svom pretraživaču koja će omogućiti korisnicima da preko video četa razgovaraju s lekarima direktno vezanim uz određene simptome koji ih muče.

Njemu Gugl poručuje da na temelju upita misle da korisnik pokušava da shvati određeni medicinski problem. Gugl dodaje i da se videom mogu javiti lekarima vezanim uz to područje, a tokom testiranja usluge sve troškove video poziva snosiće Gugl.

- Kada tražite osnovne informacije o zdravlju - od stanja poput nesanice ili trovanja hranom, naš cilj je dati vam najkorisnije informacije koje su dostupne. Testiramo ovu novu mogućnost kako bi videli je li to korisno ljudima - rekli su iz Gugla.

Prilika za veliku zaradu

Usluga je deo Helpouts sistema, koji korisnike povezuje sa stručnjacima za pomoć na raznim područjima. Helpouts je još prošle godine zadovoljavao američke propise oko zaštite podataka pacijenata te su osiguranici One Medicala mogli videom da razgovaraju s lekarima u roku 20 minuta od slanja zahteva.

Potez, kojim se testira prikazivanje lekarskih saveta među standardnim rezultatima pretrage, Gugl očigledno želi još snažnije da uđe u medicinu, koja je i potencijalno velik iznos novog prihoda. Tako bi i Gugl mogao ovakve savete kasnije da naplaćuje.