Karcinom pluća može da "spava" u telu 20 godina pre širenja

Prve genetičke mutacije mogu biti neprimećene 20 godina ii pritajeni rak od mutacija "pod kontrolom" drži imunitet, a većini je tih genetičkih greški uzrok pušenje.

.

Rak pluća koji je pritajen u organizmu čoveka i po 20 godina u samo se jednom trenutku može aktivirati i preći u agresivni oblik bolesti, zaključili su naučnici iz britanskog Centra za istraživanje raka. Oni su otkrili da se prve genetske mutacije tumora javljaju godinama pre same dijagnoze bolesti, a pod kontrolom ih drži imunitet.

Pre agresivnog širenja dolazi do pojave različitih genetičkih grešaka koje se pojavljuju u odvojenim područjima tumora, što znači da je svaki deo tumora genetski jedinstven. Istraživači se nadaju da će novo otkriće dovesti do ranijeg otkrivanja raka.

Čak dve trećine pacijenata posumnjaju na simptome tek u uznapredovalom stadijumu bolesti, dok su se već javile metastaze. To višestruko smanjuje uspešnost terapije i manje od 10 posto prežive pet godina nakon dijagnoze, upozoravaju lekari. Tvrde kako je uzrok genetičkih grešaka u preko 80 posto slučajeva pušenje.

Ali, nakon što se bolest razvila pušenje više nije toliko bitan faktor, jer je većina genetskih grešaka tada uzrokovana mutacijama unutar tumora koje kontroliše protein zvan APOBEC. Tako se rak može pojaviti i kod pušača koji su se odrekli te ovisnosti pre 10 i više godina.

- Terapije za rak su sve uspešnije, ali to nam i dalje ne znači puno ako ne pronađemo nove načine ranijeg dijagnostikovanja bolesti - kaže voditelj studije, Nik Džons.

Pratite nas i na Tviteru: PRVA