Srce iz 3D printera spasilo život bebe

Lekari iz SAD-a pokazali su da 3D printanje ima brojne primene. Isprintali su model srca koji su detaljno proučili pre stvarne operacije i spasili malenu bebu.

.

Američki lekari su uz pomoć srca iz 3D printera uspeli da spasu život novorođenčeta starog tek dve nedelje. Dete se rodilo sa srčanom manom, a operisali su ga u bolnici u Njujorku još u julu.

- Srce ove bebe bilo je puno rupa, što nije neobično kod ovakvih slučajeva, ali srčane komore bile su neobičnih formacija, odnosno slične lavirintu - rekao je kardio-hirurg Emil Bača.

Bača i njegov tim potom su podatke s magnetske rezonance poslali na 3D printer kako bi izradili 3D model srca. To im je omogućilo da detaljno analiziraju srce i uoče neke nepravilnosti pre operacije na stvarnom srcu.

- U prošlosti smo morali da zaustavimo srce, pogledamo unutra i potom odlučimo šta ćemo da napravimo - rekao je hirurg. Dodaje da im ova tehnika služi kao navigacijska karta koja ih vodi kroz operaciju. Uz model srca koji su mogli gledati, cela je operacija bila lakša. Hirurški tim uspeo je da popravi detetovo srce samo jednom operacijom.

Humanitarna organizacija "Matthew’s Hearts of Hope" je finansirala postupak.