Zauvek se rešite tih par kilograma viška!

Ako ste stali na jednom broju i ma koliko se trudili nikako ne možete da skinete tih nekoliko kilograma viška, evo kako ih se napokon možete u potpunosti rešiti.

.

Na početku dijete kilogrami padaju bez problema, no kad dođete do određene brojke na vagi, oni kao da magično stanu i tu se zacementiraju. Sledite ova upustva i zauvek se oprostite s njima...

Pojačajte vežbanje

Ako već duže vreme vežbate i imate svoju rutinu koje se držite, vaše se telo verovatno naviklo na takav raspored. Pomerite svoje granice tako što ćete pojačati intenzitet vežbi i postaviti novi izazov pred svoje mišiće.

Vežbajte duže ili intenzivnije, povećajte težinu tegova, izvodite više setova vežbi ili jednostavno u jednom danu odradite dupli trening.

Prepustite se vlaknima

Budući da vam metobalizam verovatno radi delotvorno, konzumirajte više vlaknastih namirnica koje telo treba duže da probavlja, jer tad automatski troši i više energije na njihovu razgradnju.

Voće, povrće, celovite žitarice, orašasti plodovi i mahunarke su dobra opcija, ali usredsredite se radije na one namirnice s najvišim udelom vlakana.

Uživajte u ovoj hrani

Neravnoteža u probavnom traktu direktno je povezana sa debljanjem. Zato, kako biste povratiti balans između crevne bakterije, pijte jogurt (ako ne smete da jedete mlečne proizvode, odaberite onaj od soje ili kokosovog mleka).

Nedostatak kalcijuma i D vitamina će vam otežati gubitak kilograma, pa obavezno pripazite da jedete mlečne proizvode i voće i povrće bogato kalcijumom, kao i namirnice bogate D vitaminom. Omega-3 masne kiseline su takođe značajne za zdrav metabolizam, pa uključite u prehranu ribu, jaja, orahe, te semenke čia i lana.

Naspavajte se

Nedostatak sna (manje od šest sati) može smanjiti količini leptina - hormona koji stvara osećaj sitosti, a paralelno se povećava grelin - hormon gladi. Istraživanja pokazuju da osećaj umora koji se javlja kod neispavanosti podstiče povećan unos kalorija, pa malaksali, umorni ljudi u proseku konzumiraju 549 kalorija više, bez da to uopšte i primete.

Zabušavanje sa spavanjem takođe će usporiti vaš metabolizam, te ćete stoga potrošiti 20% manje kalorija dnevno, nego kad ste odmorni i naspavani.

Smanjite koktele

Alkoholnim pićima ne samo da unosite prazne kalorije, nego se i, zato što se vaše telo dodatno trudi da izbaci toksine iz organizma, smanjuje proizvodnja glukoze, potrebne za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi, pa se zauzvrat usporava vaš metabolizam.

Da ne spominjemo da ćete verovatno pod uticajem alkohola lakše pristati na još jednu rundu ili dve. Radije pijte vodu ili naručite svemogući pomagač metabolizma - zeleni čaj.