Pet razloga da danas preskočite doručak

Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Tako bar tvrde nutricionisti. Ali, ne svi...

.

Dr. Džon Berardi, osnivač Precision Nutritiona, kaže da nije zgoreg ponekad ga i preskočiti.

– Većina klijenata s kojim radimo uglavnom doručkuje, ali zato da bi lakše implementirali u ishranu naviku jedenja više malih obroka i sprečili posezanje za "zabranjenim namirnicama". Ako ste disciplinovani i jedete raznovrsnu hranu, doručak ne mora biti najvažniji obrok u danu.

Berardi napominje da pravila oko doručka ne moraju više biti rigidna.

Ako ste ujutro gladni i osećate da vam doručak daje potrebnu energiju da započnete dan, nemojte ga preskakati, ali ako ste od onih koji ujutro ne mogu jesti, ne bi trebalo da se prisiljavate. Zašto?

Evo njegovih 5 razloga zašto je u redu preskočiti doručak.

1. Ne utiče na ubrzanje metabolizma

To što ste doručkovali ne znači da će se metabolizam sad odmah pokrenuti s mrtve tačke. Ono što će uticati na njega jeste količina kalorija koju unosite kao i kombinacija proteina, ugljenih hidrata i masti u obrocima.

2. Sprečite prejedanje

Ako preskočite doručak, možete pojesti manje većih obroka tokom dana umesto šest manjih obroka koji ne moraju nužno da ubiju vašu glad. Više manjih obroka može voditi do još više manjih obroka, pa još onda samo jedan obrok i na kraju dana pojeli ste previše.

Veći obrok utuliće glad pa na kraju dana završite sa manjom količinom unešenih kalorija, što onda može voditi do gubitka kilograma, navodi ovaj nutricionista.

3. Isplatiće vam se

Čak i ako samo ponekad preskočite doručak, to ima pozitivne posledice. Post snižava nivo insulina, zbog čega dolazi do povećanja osetljivosti insulina važne za regulaciju šećera u krvi. Istovremeno, telo će lučiti više hormona rasta koji pomaže očuvanje mišića i sagorevanje masnog tkiva.

4. Oteraće ugljene hidrate

Preskakanje doručka može da pomogne u kontroli unosa ugljenih hidrata tokom dana. Većina nas jede previše rafinisanih UH i masti, a premalo proteina. Preskakanjem doručka preskačete i uobičajene loše namirnice koje su čest izbor za prvi obrok – tost, žitarice i sl.

Ovo neće upaliti ako za ručak navalite na testeninu.

5. U skladu sa željama

Neke osobe ujutro jednostavno nisu spremne za jelo, zato slušajte telo. Ako ste gladni, navalite. Ako niste, ne morate. Možda je recept za vas voda sa limunom ili čaj.