Četiri navike kojima "ubijate" metabolizam

Na metabolizam ne utiču samo namirnice koje unosite u organizam i vežbanje. Naime, svakodnevne navike, čak i one koje deluju kao da nemaju nikakve veze sa kilogramima, mogu nepovoljno uticati na vašu kilažu, a da toga uopšte niste svesni!

.

Evo koje biste greške trebalo da izbegavate, kako bi vam metabolizam radio punom parom:

1. Vaša hrana nije dovoljno 'jaka'

Ako niste sigurni da li vam je nešto preblago, slobodno dodajte ljuti sos. Naime najnovije istraživanje objavljeno u časopisu 'Appetite' pokazalo je da su ljudi koji su dodavali ljute papričice u večeru redovno jeli do 30% manje i brže se osećali sitim od osoba koje to nisu učinile.

Čili papričice sadrže kapsaicin, koji može ubrzati metabolizam kontrolišući otpuštanje hormona koji utiču na regulaciju apetita, ali i može da poveća nivo hormona stresa koji smanjuju potrebu za jelom.

2. Puno sedite

Nije nimalo čudno da vam sedenje pred računarom na poslu ili televizorom uveče kod kuće može doneti poneki kilogram viška. Ali čak i kod aktivnih muškaraca koji su vežbali, ali i provodili po tri ili više sati sedeći, šansa da obole od metaboličkog sindroma povećavala se za 74% - skupine rizičnih faktora za dijabetes i srčano-nervnih oboljenja, što uključuje gojaznost, visoki krvni pritisak i povišeni holesterol, za razliku od muškaraca koji su sedeći provodili manje od dva sata dnevno.

Razlog tome krije se u činjenici da mišići ne bi trebalo puno da rade, pa se razgrađuje manje masti. Isto tako, produženo sedenje može da dovede do slabe osetljivosti na insulin.

3. Ne perete namirnice

Pre nego što zagrizete tu sočnu jabuku, razmislite jeste li je dovoljno dobro oprali pre toga?! Jedno istraživanje iz 2012. godine o pesticidima koji se redovno koriste pri uzgoju voća i povrća, dokazalo je njihovu povezanost sa gojaznošću i metaboličkim sindromom.

Istraživači su u kontrolisanim laboratorijskim uslovima otkrili da se pesticidi kriju u masnom tkivu gde mogu da uzrokuju upalne procese i utiču na metabolizam. Kupujte organsku hranu kad god možete i uvek odstranite oštećene delove, te dobro operite namirnice pod vodom.

4. Ponekad izbegnete pranje ruku

Istraživači Penington biomedicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu u Luizijani otkrili su povezanost između uobičajenog virusa koji zahvata disajne organe (nazvanog adenovirus-36) i gojaznosti, jer virus pretvara matične ćelije u masne.

Kako biste izbegli rizik od ove strašne infekcije, radite ono što su vas roditelji uvek učili i redovno perite ruke, jer prema istraživanjima, to čini tek 5% ljudi.