Ovo je efikasnije od lekova protiv alergije

Smanjen kontakt sa alergenima i održavanje higijene sluznica često je veća pomoć od najsnažnijih antihistaminika. Izloženost alergenima najlakše je smanjiti malim izmenama životnog stila koje brzo nastaju navikom, a zauzvrat donose olakšanje. Ponekad su najjednostavnija rešenja i najdelotvornija, zar ne?

.

Često presvlačenje

Tokom boravka na otvorenom naša garderoba prihvata velike količine alergena. Često menjanje posteljine i presvlačenje garderobe nakon svakog izlaska smanjiće količinu alergena sa kojima dolazimo u kontakt, a time i alergijske reakcije organizma.

Večernje tuširanje

Osim garderobe, alergeni prekrivaju i površinu kože koja nije prekrivena. Odmah pri povratku spolja, umijte se i operite ruke, a uveče prilikom tuširanja operite i kosu. Spavanje će biti mnogo prijatnije ako “ne ponesete” alergene sa sobom u krevet.

Čišćenje kuće

Čak i ako niste alergični na kućnu prašinu, već na razne polene i cvetove ili drveća, vrlo je verovatno da ćete u razdoblju alergija biti naročito osetljivi i na prašinu. Naime, veće količine udahnute prašine dodatno će iziritirati već otečenu sluznicu i pokrenuti snažniju alergijsku reakciju. Kako biste to izbegli, prepustite partneru ili nekom od ukućana da preuzme brigu o poslovima čišćenja kuće. Podela poslova, zar ne?

Ograničite izlaske

Izbegavajte izlaske na mesta s visokim koncentracijama alergena, poput livada i parkova. Takođe, ujutro su koncentracije alergena u prirodi najviše, dok su u gradu najviše uveče, pa nastojte izlaske da prilagodite delu dana kada je koncentracija manja.

Briga o ishrani

U ishranu uključite namirnice koje pomažu organizmu u borbi protiv alergija. Probiotici, agrumi, lisnato povrće i beli luk samo su neke od namirnica koje povoljno utiču na smanjenje alergijskih reakcija. Isto tako nastojte da izbegavate industrijski prerađenu hranu i "fast food". Osim što pogoršava simptome alergije, nezdrava hrana loše utiče i na sve ostale procese u organizmu.

Luftiranje prostora

Prostor u kom najčešće boravite luftirajte kada su koncentracije alergena najniže. Klima uređaj je takođe dobar način filtriranja vazduha i rešavanja alergena. Većina alergena ostaće u filterima klime, ali vodite računa da ih redovno menjate.

Održavanje higijene nosne sluznice i prohodnosti disajnih puteva

Ako ste preduzeli sve mere kako biste kontakt sa uzročnikom alergija sveli na minimum, organizmu pomozite održavanjem zdravih sluznica i bolje prohodnosti disajnog sistema uz pomoć preparata koji će olakšati neprijatne simptome i život sa alergijom učiniti lakšim i ugodnijim.