Medvedi možda imaju odgovor na problem gojaznosti

Medvedi su majstori u dve stvari, nakupljanju kilaže i njenom ekspresnom gubljenju. Otkrivanje njihove tajne mršavljenja moglo bi da pomogne i ljudima koji pate od gojaznosti i dijabetesa.

.

Oko 1,5 milijardi ljudi u svetu je klinički gojazno. Tretmana, preparata i dijeta za mršavljenje ima pregršt, no rezultati istih nisu konzistentni. S druge strane postoji samo nekoliko lekova koji su medicinski odobreni za mršavljenje, a svi imaju zajedničku odliku - brojne neprijatne nuspojave.

U potrazi za efikasnijim načinom mršavljenja, uvek vredi istražiti i druge opcije, a jednu vrlo zanimljivu može se istražiti proučavajući medvede. Da medvedi nude rešenje navedenog problema smatra i Kevin Korbit, naučnik sa Državnog univerziteta Vošington.

'Nakon epskog perioda prežderavanja kraljem letnjeg perioda, tokom kojeg medved svakodnevno može pojesti i do 50.000 kalorija, čime znatno podiže kilažu, on ulazi u period od sedam meseci posta. Tad ga na životu drži isključivo nakupljeno salo, bez hranjenja, pijenja, uriniranja i velike nužde. Medvedi isto tako tokom hibernacije gase svoje bubrežne funkcije, što rezultuje jakim oštećenjima bubrega i visokim nivoom toksina u krvi, koji bi uzrokovali smrt kod čoveka. Ono što je zaista čudesno jeste to da je zatajenje bubrega kod medveda reverzibilan proces. Nakon buđenja iz hibernacije, njihovi bubrezi se u potpunosti oporavljaju, bez posledica trajnih oštećenja', kaže Korbis.

Ono što Korbit pokušava, jeste da dokuči kako to medvedi rade, a jedan od ključeva je njihova sposobnost da prilagode svoju osetljivost na insulin, koji telo izbacuje kao reakciju na unos hrane, posebno šećera.

Gojaznost i dijabetes su usko povezani zbog toga što kod dijabetesa telo prestaje da bude osetljivo na insulin pa nivo šećera u krvi ostaje visoka, uzrokujući razne probleme, među kojima i povećanje telesne težine. Ali medvedi postaju najosetljiviji na insulin kad najviše jedu, a kad hiberniraju, oni tu osetljivost isključe i postaju neosetljivi na insulin, kako bi dozvolili telu da se gosti nakupljenim kalorijama.

"Drugim rečima, medvedi prirodno i reverzibilno podležu dijabetesu. S obzirom da znamo kada oni rade tu promenu, nadamo se da ćemo odrediti i kako to oni tačno rade", zaključio je Korbis.