Gde se sve nalazi hemikalija koja uzrokuje nastanak tumora

U brojnim namirnicama koje se svakodnevno nađu na našim stolovima pronađena je hemikalija koja uzrokuje nastanak tumora.

.

U mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumirano pronađena je hemikalija koja povećava rizik od obolevanja od raka. Radi se o hemikaliji naziva akrilamid, a pronađena je u kafi, čipsu, prženim krompirićima, krekerima pa i u nekim vrstama dečije hrane.

Ovaj opasan spoj nastaje termičkim zagrejavanjem prilikom prženja navedenih namirnica. Njoj su najizloženija deca zbog niže telesne težine.

Opasnost akrilamida sada je potvrdila i agencija Evropske unije EFSA (European Food Safety Authority) koja već predlaže nove zakone kojima će se se sprovoditi nadzor nad prehrambenom industrijom.

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su pod velikim pritiskom ne bi li promenili metode obrade hrane kako bi u tom procesu nastajala što manja količina akrilamida.

A zašto je tačno ovaj spoj opasan?

'Akrilamid koji se konzumira oralno apsorbuje se iz gastrointestinalnog trakta i distribuira po svim vitalnim organima i tamo se metabolizuje. Tako nastaje glicidamid koji je uzrok genetskih mutacija i tumora koje smo primetili u istraživanjima nad životinjama', objašnjava dr. Diane Bedford koja je na čelu EFSA-inog odbora koji će se baviti istraživanjem akrilamida.