Top 5 najgorih bolesti koje možete pokupiti na putovanjima

Prilikom putovanja svoju dušu i srce otvaramo svakojakim divotama, ali telo izlažemo raznim rizicima. Neki od najčešćih su zaraze virusnim infekcijama. U nastavku vam donosimo listu i opis nekih bolesti koje su najčešće, a verovatno i najopasnije.

.

1. Dijareja
Iako smo svi prošli kroz to (da, svi), dijareja je verovatno najčešća prilikom putovanja. Pogotovo ako putujete u destinacije u kojima konzumirate hranu koju inače ne jedete, ili pijete vodu iz slavine koja nije pitka. Ako putujete u Južnu Ameriku, Afriku, Bliski istok ili Aziju svakako budite na oprezu. Izbegavajte hranu sa ulice, pogotovo kad u Istanbulu prolazite pored "svežih" dagnji iz Bosfora koje se krčkaju na 45 stepeni!

2. Malarija
Ovo je jedna od opasnijih virusnih bolesti koje možete dobiti prilikom putovanja. Prenosi se ubodom komaraca, a simptomi su zaista bolni. Tu su groznica, valunge, glavobolje i povraćanje. Posebno je česta na karipskom području, Meksiku, Aziji i Africi (pogotovo u tropskim područjima). Lečenje je zaista mukotrpno, a preporuka je da pre putovanja posetite doktora koji će vam prepisati tablete.

3. STD i HIV
Iako su ovo polno prenosive bolesti koje možete pokupiti gotovo svugde - na putovanjima budite posebno oprezni ako spavate sa nepoznatim osobama. Koristite zaštitu prilikom seksualnih odnosa, a najbolja zaštita je apstinencija.

4. Denga groznica
Denga groznica, poznata i kao kostolomna groznica, zarazna je tropska bolest koju uzrokuje virus dengue. Simptomi uključuju temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, i karakterističan osip sličan ospicama. Lek trenutno ne postoji, a iako bolest prođe kroz nekoliko nedelja - bolje je da se prilikom putovanja štitite komaraca.

5. Žuta groznica
Ovo je još jedna od virusnih bolesti koje prenose komarci. Zaraza ovim virusom je bolna i uzrokuje krvarenje brojnih unutrašnjih organa, a da se zarazite možete u državama južne Amerike i Srednje Afrike. Možete da se zaštite vakcinacijom, koje pruža vrlo dobru zaštitu za narednih - 10 godina.