Gojaznim ženama preti veći rizik od gubitka sluha

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 360 miliona ljudi pati od umerenog, težeg ili potpunog gubitka sluha, stanja koje se često smatra nezaobilaznom posledicom starenja.

.

Novo istraživanje iz bolnice "Brigham and Women’s Hospital" objavljeno na stranicama časopisa "The American Journal of Medicine" pokazuje da su viši indeks telesne mase (body mass indeks – BMI) i veći obim struka povezani sa većim rizikom od gubitka sluha, dok je više telesne aktivnosti povezano sa nižim rizikom.

"Često smatramo da je gubitak sluha neizostavan deo procesa starenja, ali ova saznanja pružaju dokaz da bi faktori rizika na koje je moguće uticati, poput održavanja zdrave telesne težine i bavljenja fizičkom aktivnošću, mogli pomoći u prevenciji ili kasnijem gubitku sluha", izjavila je Šeron Kurhan, vodeća autorka studije i istraživač u bolnici "Brigham and Women’s Hospital".

Koristeći podatke prikupljene od 68.421 žene u studiji Nurses’ Health Study II u razdoblju od 1989. do 2009. godine, istraživači su analizirali informacije o indeksu telesne mase, obimu struka, telesnoj aktivnosti i gubitku sluha. Polazni i ažurirani podaci prikupljani su kroz ispunjavanje upitnika svake dve godine. Istraživači su otkrili da su žene sa indeksom telesne mase od 30 do 34 imale 17 posto veći relativan rizik od gubitka sluha, a one sa indeksom telesne mase iznad 40 za 25 posto veći, u poređenju sa onima koje su imale indeks telesne mase niži od 25.

Kod žena sa obimom struka od 80 do 88 centimetara relativan rizik od gubitka sluha bio je 11 posto veći, a kod žena sa obimom iznad 88 centimetara bio je veći 27 posto, u poređenju sa onima kojima je obim struka bio manji od 71 centimetar.

Istraživači su uvideli i da je više telesne aktivnosti povezano sa nižim rizikom. U poređenju sa ženama koje su bile najmanje telesno aktivne, žene koje su bile telesno najaktivnije imale su 17 posto manji rizik od gubitka sluha. Najčešći oblik telesne aktivnosti među ispitanicama bilo je hodanje i pokazalo se da je povezano sa manjim rizikom – hodanje dva ili više sati nedeljno bilo je povezano sa 15 posto manjim rizikom od gubitka sluha, u poređenju sa hodanjem kraćim od jednog sata nedeljno.