Banane, ananas i toplo mleko protiv nesanice

Suprotno uobičajnom mišljenju, poremećaji sna u starijoj dobi nisu posledica starenja, jer se količina i potreba za snom menja kroz različita životna razdoblja, a starijima čak može biti potrebno i više od osam sati sna, ističu stručnjaci.

.

Istraživanja američkog Udruženja za spavanje pokazuju da je odraslima potrebno od 7,5 do 9 sati sna, ali je pri tom važno obratiti pažnju na to koliko se vremena odspava ođednom.

Inače, probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres, piše portal Magazin.

Osobe starije od 60 godina osetljivije su i na podražaje poput buke, prevelike toplote ili hladnoće, a oni koji pate od artritisa, problema s bubrezima ili depresije, takođe će imati probleme sa snom.

Nesanicu karakterišu problemi sa uspavljivanjem, često buđenje tokom noći, prerano buđenje i osećaj umora i razdražljivost koja je naročito izražena odmah po ustajanju.

Takođe, prema mišljenju stručnjaka, treba razlikovati povremenu nesanicu koja traje nekoliko dana i javlja se periodično od hronične za koju je potrebno potražiti lekarsku pomoć.

Stručnjaci smatraju da je za dobar san potrebno vežbati barem 20 minuta četiri puta nedeljno, a posebno se preporučuje brzo hodanje, trčanje, ples, plivanje..., jer vežbanje telo oslobađa od stresa i učvršćuje ga što je važan preduslov za dobar san jer produbljuje disanje i jača kardiovaskularni sistem.

Umesto televizije, pre spavanja se savetuje slušanje muzike, meditiranje ili čitanje literature koja osobu usrećuje i smiruje.

Napitke s kofeinom, takođe, treba ograničiti i piti ih u prepodnevnim satima, a alkohol apsolutno izbeći.

Što se tiče ishrane, poslednji dnevni obrok treba da bude barem pola sata prije odlaska na spavanje, pri čemu će ananas, banane, toplo mleko i keks pomoći boljem snu.

Ako osoba pati od hronične nesanice izazvane drugim zdravstvenim problemima, lekove treba da prepiše isključivo porodični lekar, a pre nego što se uzmu sredstv za smirenje treba isprobati sve prirodne načine za bolji san, ističu stručnjaci.

Izvor: tanjug