Zdravlje

Izlečite nesanicu na najzdraviji način!

Ovaj napitak je poznat kao prirodni izvor melatonina - hormona koji utiče na ciklus spavanja i buđenja.
31.07.2014. - 10:54h

Ispijanjem soka od višanja dva puta dnevno može da se produži san i do sat i po vremena, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Istraživači s Državnog univerziteta u Luizijani nadgledali su sedam starijih osoba s nesanicom, koje su morale da piju dva i po decilitra soka od višanja dva puta dnevno tokom dve nedelje. Nakon toga su usledile dve nedelje bez soka, da bi na kraju još dve nedelje konzumirali placebo. U poređenju sa placebom, dok su pili sok ispitanici su spavali u proseku 84 minuta više svake noći. Sok od višanja je i inače poznat kao prirodni izvor melatonina - hormona koji utiče na ciklus spavanja i buđenja, kao i aminokiselina triptofan, tvrdi koautor istraživanja, Frenk Grinvej i dodaje:

"Proantocijanidini, ili jako crveni pigmenti u kiselom soku višnje sadrže enzim koji smanjuje upale i razgradnju triptofana, ostavljajući ga duže u vašem telu".

Grinvej procenjuje da trećina odraslih Amerikanaca starijih od 65 godina pati odnesanice. On smatra da je sok od višanja sigurniji način za poboljšanje kvaliteta sna nego tablete, pogotovo s obzirom na nedostatak nuspojava soka.

"Tablete za spavanje kod starijih osoba povezuju se s četiri puta češćim brojem padova koji, u tom dobu, mogu da dovedu do preloma koji zahtevaju operaciju", obašnjava Grinvej.

Ali, ako niste obožavatelj soka od višnje, probajte kivi, jer je jedenje kivija sat vremena pre spavanja takođe pokazalo produženje vremena spavanja za 13 odsto, i smanjilo pojavu mesečarenja nakon svega nedelju dana redovne konzumacije, dokazalo je jedno kinesko istraživanje.

Izvor: magazin.hr