Pet namirnica koje pomažu da smršate: Brazilski orah uništava celulit, cimet sagoreva kalorije...

Borbu sa suvišnim kilogramima možete pospešiti, pored odgovarajućeg režima ishrane i treninga, uvođenjem određenih namirnica u svoj jelovnik, koje same po sebi predstavljaju svojevrsne sagorevače masti i pokretače metabolizma.

.

Cimet

Ovaj aromatični začin pomaže da se glukoza mnogo brže kreće kroz ćelije, pa samim tim i da se brže sagorevaju kalorije, a nivo insulina smanji. Za takav učinak poželjno je konzumirati četvrtinu kašike dnevno i pri tom koristiti cimet kupljen u zdravoj hrani. Cimet možete konzumirati i u toplim napicima ili zdravim smutijima.

Grejpfrut

Gorko - kiseli plod iz porodice citrusa obiluje vlaknima koji su zaslužni zaproduženi osećaj sitosti. Osim toga, grejpfrut sadrži sastojke koji smanjuju nivo insulina, pri čemu organizam hranu u većem procentu koristi za energiju, a količina skladištenja u masno tkivo se smanjuje.

Celer

Osim vitamina C, celer u velikim količinama sadrži sve vitamine grupe B,vitamine A, K i E. Upravo takav sastav minerala i vitamina i relativno niska energetska vrednost svrstavaju celer u namirnice koje su idealne za mršavljenje. Korenasti plod reguliše probavu, a poznati ukus "hrskave vode" otkriva i sastav tečnosti koja na telo ima detoksikujući efekat. Svež celer najbolje je narendati u salatu, a listove iskidati i dodati u sveže ceđene sokove.

Brazilski orah

Ova vrsta oraha podstiče metabolizam na ubrzani rad, tako što tiroidne hormone vraća u aktivnu, pravu formu. Osim toga, ova ukusna grickalica uz sebe veže toksine koji se inače spajaju sa masnim ćelijama i oblikuju celulit. Preporučuje se da sameljete oraščiće i dodate ih u doručak sa žitaricama ili pospete u salatu.

Chia semenke

Sve popularnija supernamirnica obiluje omega-3 masnim kiselinama,vlaknima i proteinom, smanjuje apetit, ubrzava rad metabolizma i aktivira rad enzima važnih za sagorevanje masti. Pre konzumiranja, semenke stavite u vodu na 15 minuta dok ne narastu, jer na ovaj način u želucu pospešuju oslobađanje hormona koji pruža osećaj sitosti.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr