5 skrivenih krivaca zbog kojih se gojimo

Za idealnu težinu tela bitno je postići pravu meru unosa hrane i potrošnje energije.

.

1. Izgladnjivanje
Unosite li u organizam manje od 1200 kalorija dnevno, stručnjaci upozoravaju kako organizam stavljate u takozvanu funkciju izgladnjivanja. Rezultat je usporen metabolizam koji se bori za svaku kaloriju i usporava njihovu razgradnju.

2. Pića
Alkohol je najopasniji za debljanje, posebno za one koji piju žestinu i to preko četiri pića, pa makar to bilo jednom nedeljno. Nemojte da se iznenadite ako se kilogrami brže nakupljaju ako ste izbacili kafu iz svog života. Naime, kofein deluje kao stimulans i smanjuje apetit, zbog čega će vam porcije biti veće i češće.

3. Nedostatak sna
Nedostatak sna uzrokuje poremećaj hormona što može dovesti do preterane debljine. Istraživači su otkrili da je san usko povezan sa lučenjem hormona koji utiču na apetit, metabolizam i energiju. Poremećen nivo hormona može uzrokovati osećaj gladi i na taj način jedemo znatno više nego što nam je potrebno. Takođe, kada premalo spavamo, osećamo se umorno i naša fizička aktivnost je smanjena, što dovodi do nakupljanja kalorija.

4. Nekontrolisana ishrana
Tokom napadi gladi podstaknemo želju za 'onim' ukusom u ustima i pojedemo hrpu nezdravih zalogaja koji su najjači magneti za skupljanje kilograma. Sebi na kraj možemo stati isključivo brojanjem 'greha' i nastojanjem da ih zamenimo zdravim alternativama. Zato ubuduće umesto slatkog pojedite bananu, umesto slanog posegnite za šakom badema ili oraha.

5. Lekovi
Određeni lekovi mogu prouzrokovati gojenje, pojačan apetit ili skupljanje tečnosti. Od antidepresiva čak 25 posto ljudi nakupi nešto više kilograma. Takođe, nekim se ženama zbog kontracepcijskih tableta skuplja tečnost u telu, te se njihov konfekcijski broj poveća i do dva puta. Kortikosteroidi su isto neprijatelji - zbog njih će vam se naduti vrat, lice i abdomen.

Sva pitanja kod uzimanja bilo kakvih lekova obavezno rešite sa lekarom. Verovatno se može naći neki zamenski lek koji nema takve posledice, samo ih nemojte sami isprobavati.