Brze dijete = gubitak mišićne mase!

Za razliku od postupnog i dugotrajnog mršavljenja, brzinske dijete vode velikom gubitku mišićne mase koja sagoreva kalorije, zbog čega se naknadno više goji.

.

Mišići sagorevaju i dvostruko više kalorija nego druga tkiva, a upravo su oni na udaru kod brzinskih dijeta koje obećavaju odlične rezultate u kratkom vremenu, zaključili su naučnici na evropskom Kongresu za gojaznost u Sofiji. Oni su analizirali rezultate dugotrajnog mršavljenja i brzih dijeta i zaključili da kratkoročni režimi ishrane imaju izrazito malu delotvornost u mršavljenju.

Budući da brze dijete "troše" mišiće, telo troši sve manje i manje energije jer mišića ima sve manje, a to rezultira debljanjem i uz minimalan unos kalorija. Potvrdio je to i eksperiment u kojem je jedna grupa bila na strogoj dijeti pet nedelja, dok je druga grupa bila na umerenoj dijeti 12 nedelja.

Naučnici su zaključili kako su obe skupine na kraju izgubile jednako kilograma, ali oni na brzoj dijeti izgubili su mnogo više mišićne mase.

"Za većinu ljudi nije problem smršati, već održati postignutu težinu. Oni na brzim i strogim dijetama gube mišiće i energiju, dok će dugoročne i manje promene doneti prave i održive rezultate", rekao je voditelj studije sa Univerziteta Mastriht, profesor Herman Toplak.