Svaki dan sebi skraćujete život, a ne znate kako

Zbog tri sata gledanja televizije rizik od rane smrti je dva puta veći.

.

Sedanje pred TV-om opasno je za zdravlje i povezuje se sa dijabetesom i bolestima srca, utvrdila je osmogodišnja studija španskog Univerziteta Navara. Naučnici su proučavali 13.284 zdravih ispitanika prosečne dobi od 37 godina i količinu vremena koju su provodili pred malim ekranima, računarom i za volanom.

Tokom osam godina 97 ispitanika je umrlo, 19 od srčanih bolesti, 46 od raka i 32 od drugih uzročnika. Oni koji su svaki dan gledali TV najmanje tri sata imali su dvostruko veći rizik od prerane smrti nego oni koji su bili pred TV-om sat vremena, potvrdilo je istraživanje.

Naučnici nisu pronašli povezanost između sedenja za volanom i pred računarom i preuranjene smrti.

"Način života u kome se sedi naročito je opasan za odrasle. Taj trend je u stalnom porastu, a posebnu pretnju predstavlja TV. Stoga bi odrasli trebali da smanje vreme koje provode pred malim ekranima i pojačaju svoje telesne aktivnosti", poručio je voditelj istraživanja dr. Miguel Martinez-Gonzalez.

Pređašnje studije potvrdile su da ljudi koji svakodnevno sede i po nekoliko sati imaju veći rizik od povišenog holesterola, šećera u krvi i debljanja. Ovakav način života povezuje se sa srčanim bolestima, gojaznošću i smanjenim brojem spermatozoida kod muškaraca.