Zašto je dobro jesti beli luk

Brojne su prednosti belog luka, uprkos zadahu koji ostavlja nakon jela, reč je o jednoj od najkorisnijih namirnica.

.

Beli luk deluje antivirusno i antibakterijski. Već decenijama se koristi zbog svojih antibakterijskih svojstava. Pokazalo se da hemijski sastojak belog luka, alicin, sprečava rast Candida albicans gljivica.

Beli luk može da smanji holesterol. Njegova snažna antioksidativna svojstva sprečavaju slobodne radikale da naprave štetu u arterijama i zaustavlja stvaranje ožiljaka.

Konzumiranje belog luka snižava krvni pritisak. Beli luk ima sposobnost smanjiti ukočenost trombocita, što pomaže da krv bude ređa.

Beli luk može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je dobro za ljude sa dijabetesom tipa 2.

Borite se protiv prehlade i gripa jedući beli luk u supama i salatama što češće. Takođe je ukusan i kao pečeno povrće.