Zašto treba da jedete smeđi umesto belog pirinča?

Iako nije tako ukusan kao beli, smeđi pirinač ne bi trebalo da izbegavamo.

.

Delimičnom obradom, smeđi pirinač zadržava svoje prehrambene vrednosti, dok se beli polira da "dobije" svoju belu boju i na taj način gubi većinu nutritivnih vrednosti.

Poliranjem smeđeg pirinča da postane beli, gubi se oko 60 % gvožđa, 80 % vitamina B1, 67 % vitamina B3, 90 % vitamina B6, i gotovo polovina fosfora, mangana i vlakana. Smeđi pirinač obiluje prirodnim uljima, pa je odličan izbor za zdravlje srca. Zbog vlakana koje sadrži, smeđi pirinač olakšava optimalan rad creva i podstiče mršavljenje.

Šolja smeđeg pirinča ispunjava oko 80 % dnevne potrebe za manganom koji pomaže u formiranju zdravog holesterola. Ova vrsta pirinča poboljšava metabolizam i pruža osećaj sitosti duže vremena.

ZAŠTO TREBA DA JEDETE ORAŠASTE PLODOVE?