4 gotova jela koja vam ozbiljno štete

Mnogi proizvodi sadrže skrivene sastojke koji mogu mnogo da naškode, čak i ubiju, ako se konzumiraju duže vreme.

.

"Gotova" hrana odličan je izbor kada želite brzo nešto da pojedete, ali nije dobar izbor kada je zdravlje u pitanju.

Postoji lista proizvoda koji su opasni po zdravlje i mogu nas "koštati glave".

1. Gotova jela

Ono što nas može "ubiti" su sastojci poput sušenog povrća, jestivog biljnog ulja, so, šećer, puter. Doktor Hemant Taker tvrdi da su mnogi takvi proizvodi puni sušenog povrća koje nemaju hranjive vrednosti, već pretežno samo kalorije. Hranu je nemoguće sačuvati jestivom godinu dana ako se ne koriste razni aditivi i ostali sastojci. Iako se koriste dopuštene količine, ako takvu hranu jedete svaki dan stradaće bubrezi i jetra, tvrdi Taker.

2. Musli

Voćni sirupi, koncentrati, tekuća glukoza, sojin lecitin... To su tek neki od sastojaka ovih proizvoda koji nam dugoročnom konzumacijom mogu štetiti. Iako je na proizvodima naznačeno da ne sadrže dodate šećere, oni su prisutni u voćnim sirupima, pa je moguće da se zbog toga osećate hiperaktivno nakon doručka. Većina ovih proizvoda sadrži sojin lecitin, nusproizvod u proizvodnji sojinog ulja. Istraživanja upozoravaju da on može uzrokovati promene u telesnoj težini (gubitak i dobitak kilograma), gubitak apetita, povremenu mučninu, vrtoglavicu, povraćanje.

3. Keks

Sadrže rafinisano pšenično brašno, šećer, jestivo biljno ulje, soli, emulgatore, regulatore kiselosti...

Poznati su toksični učinci rafinisanog brašna, ali veća pretnja je jestivo biljno ulje koje je samo masnoća. Mešavina glukoze i fruktoze stvara osećaj sitosti, ali čine nas još više "željnim" za šećerom. I dok se mnogi proizvodi deklarišu kao proizvodi bez šećera, oni sadrže glukozu, fruktozu, veštačke zaslađivače...

4. Supe iz kesice

Sadrže kukuruzno brašno, jestivo biljno ulje, šećer, so, dehidrirano povrće, glukozni sirup, jestivu biljna mast, ekstrakt kvasca, regulator kiselosti, pojačivač ukusa...

Stručnjaci tvrde da supa koju ste napravili sami od paradajza neće održati istu boju, ali ona kupovna hoće. Ti "održivači boje" su toksični, opterećuju jetru i bubrege jer moraju da rade pojačano da iz organizma izbace štetne hemikalije. Zbog toga jetra ne može da obavlja svoju redovnu funkciju i da delotvorno uklanja "otrove" iz krvi. Glutaminati, koji su česti sastojci supica u prahu, mogu izazavati glavobolju, ubrzani rad srca. Uzrokuju i poremećaj PH-a i oslabljuju imunitet.