6 namirnica koje neviđeno goje i umaraju organizam

Ugljeni hidrati će najpre povećati nivo šećera u telu, dati lažan osećaj sitosti, a onda sve kreće iz početka kad se nivo šećera u krvi naglo spusti.

.

Svi volimo da se zasladimo sa "zabranjenim voćem", odnosno utopimo glad u prženim krompirićima, čokoladnim bombonama i sličnim zalogajima. I to je u redu, ako se događa ponekad.

Ali, kako je to hrana koja će umesto da vam pruži energiju nužnu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti istu iscrpiti iz vas, konzumiranje treba svesti na minimum.

Lista namirnica koje nam oduzimaju energiju:

1. Gotova hrana

Obroci koje kupite gotove i treba ih tek podgrejati u mikrotalasnoj siromašni su nutrijentima, a na primer fina peciva iz pekare nateraće vas samo da još više jedete. Telo rafinisanim namirnicama nećete nahraniti energijom.

2. Ćuretina

Sastojak u ćuretini od koje će vam se prispavati zove se triptofan. Reč je o amino-kiselini koja opušta telo.

3. Slatkiši

Hrana bogata šećerom mogla bi vas zavarati jer će vam se isprva učiniti da ste nakon čokoladice puni energije. To neće potrajati. Nivo šećera sa unosom slatkiša naglo raste, ali jednako tako i naglo pada.

4. Pržena hrana

S obzirom da se ova hrana okupala u masti, telo će morati da potroši mnogo energije da je uopšte svari, a iz prženih krompirića na primer neće dobiti nutritivne sastojke nužne za rad.

5. Alkohol

Jeste li već primetili kako vas omami čaša ili dve vina? Tome je uzrok činjenica da alkohol opušta središnji nervni sistem pa se osećate izmorenima. S druge strane, previše alkohola može voditi i do nesanice, pa se i u tom slučaju nećete odmoriti i naspavati.

6. Hleb i testenina

Ugljeni hidrati će najpre povećati nivo šećera u telu, dati lažan osećaj sitosti, a onda sve kreće ispočetka kad se nivo šećera u krvi naglo spusti.

PROČITAJTE JOŠ I ŠTA JE TO ŠTO VAŠEM ORGANIZMU NEDOSTAJE, PA POSEŽETE ZA BRZOM HRANOM!