Ne izbacujte masti iz ishrane
Često pomislimo da ako izbacimo masti iz ishrane, bićemo i zdraviji, a i mršaviji. Ali, to nije uvek slučaj.
Svinjska mast – Dobra za prženje
Većinu mononezasićenih masti u njoj čini oleinska kiselina (dvostruko više nego u puteru), zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca. Tačka dimljenja svinjske masti je vrlo visoka, oko 190 Celzijevih stepeni, pa je idealna za prženje, a meso neće upiti toliko masnoće i biće lakše za varenje.
Sirevi – U biranom društvu
To su masni mlečni proizvodi koji se, uz retke izuzetke, dobijaju zgrušavanjem belančevina u mleku. Sir se smatra jednim od osnovnih prehrambenih proizvoda. U balansiranoj ishrani on je dobrodošla masnoća, ali u kontrolisanim količinama i bez dodatnog zamašćivanja.
Puter – Kralj francuske kuhinje
Puter je često bio osnovna namirnica mnogih zdravih naroda – od Švajcaraca do Arapa. Jača imunološki sistem, vitamin A zaslužan je za apsorpciju kalcijuma za jake kosti i zube, reguliše rad štitne žlezde, štiti od gastrointestinalnih infekcija, razvoja gljivica, karcinoma creva...
Margarin – Nova generacija
Nutricionistički gledano danas margarin sadrži masti koje zadovoljavaju današnje visoke nutricionističke kriterijume. Ne sadrže transmasne kiseline, a s obzirom na to da se proizvode od biljnih masnoća, ne sadrže ni holesterol. Odlična su podloga koja će razgraditi vitamine iz doručka.
Biljna ulja – Maslina je najbolja
Maslinovo ulje, ekstradevičansko, najpoželjnija je masnoća za svakodnevni unos. Nutricionistički gledano bogato je karotenoidima i hlorofilom, a dobija se jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina, pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan.
Pavlaka – Izvor probiotika
Koncentrisana mlečna mast i podloga za puter. Biramo ga prema postotku mlečne masti, ali takođe i prema načinu obrade i nameni. Pavlake su većinom naročito ugodnog i blagog ukusa. Dobijaju se fermentisanjem mlečne masti, karakterizuje ih blago do umereno kiselkasti ukus.
PROČITAJTE JOŠ: Manje mesa, manje sala!